Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasta la vista, köttkonsumtion!

Annons

Klimatavtalet i Paris skickar en tydlig signal till världens länder att resolut påskynda energianpassningen till absolut fossil-frihet.

Men enligt FN:s klimatpanel måste de globala utsläppen av växthusgaser vara nära noll senast 2050 för att vi ska kunna realisera 1,5-gradersmålet.

Fossilfriheten måste alltså kompletteras med en global vegonorm.

Sluta äta kött för att rädda planeten, sa Arnold Schwarzenegger, under sitt tal på klimattoppmötet. Det är verkligen ingen utopi.

I Indien lever 400 miljoner människor som vegetarianer och många av dem tillhör de rikaste kasterna. Det bevisar att det är möjligt att etablera en vegonorm även i samhällsgrupper som har råd att äta kött.

Enligt Chatham House rapport ”Changing Climate, Changing Diets”, som släpptes just innan klimattoppmötet, står livsmedelssystemet för upp till 30 procent av växthusgasutsläppen på vårt klot orsakade av människor. Och animalier är livsmedelssektorns stora klimatbov.

Chatham House uppmanar världens regeringar att införa köttskatt och använda inkomsterna till att minska skattetrycket på klimatsmart växtbaserad föda. Det måste nu regeringen Löfven ta till sig eftersom klimatavtalet i Paris förutsätter en global vegonorm om 1,5-gradersmålet ska kunna förverkligas.

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons