Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästens påverkan är en fis i universum

Annons

SVAR TILL

”Brunte”,

25 januari

Hur mycket metangas ett gräsätande djur släpper ut beror främst på hur mycket grovfoder, till exempel gräs och hö, djuret äter och om det är en idisslare eller ett enkelmagat djur.

Tar vi en mjölkko som exempel så äter hon ungefär en och en halv till två gånger så mycket som en stor häst och metangasproduktionen blir därefter.

Sedan skiljer det på var i djuret matsmältningen – nerbrytningen av fodret och därmed metangasproduktionen sker. Kor är idisslare och där sker nerbrytningen av fodret i vommen (den första av kons fyra magar) som ligger i början av matsmältningskanalen. Vilket också gör att metangasen kommer ut där fram det vill säga kon rapar ut gasen.

Hästar är enkelmagade djur och nedbrytningen av fodret sker först i hästens grovtarm som kommer sist i matsmältningskanalen. Det innebär att metangasen produceras och kommer ut längst bak, vilket gör att hästen fiser ut gasen. Eftersom nedbrytningen av fodret hos hästen redan har börjat genom andra processer på sin väg till grovtarmen, som är själva jäskammaren, så finns det inte lika mycket foder kvar för mikroorganismerna att jobba med och då produceras inte heller lika mycket metangas.

Hur mycket mindre är svårt att få någon exakt uppgift på. Det finns ytterst få mätningar gjorda på hästar. En uppgift som jag fått ur en kanadensisk jämförelsetabell är att ett nötkreatur avger ungefär tre gånger mer gas än en häst av samma storlek och foderintag. Äter mjölkkon sedan en och en halv till två gånger gånger så mycket så har ni proportionerna där.

Då det gäller att minska köttkonsumtionen för att spara miljön ska vi i första hand minska överkonsumtionen. Köp inte mer mat än du äter, ät inte mer än du behöver. Balanserad konsumtion leder till balanserad produktion. Vi måste se det här i sina rätta proportioner.

Både hästar och nötkreatur producerar stora värden i form av livsmedel och öppna odlingslandskap och deras inverkan på miljön är som ”en fis i universum”.

Mariana Femling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons