Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten behövs, men passar inte alla

Annons

Det går inte en dag utan att jag med oro tänker på de pensionärer jag hjälper i deras hem. Hur ska de gå för dem om Rut-avdraget försvinner?

Efter ett knappt år som egen företagare i mitt bolag Gästriklands Privata Hemtjänst kunde jag tack vare Rut anställa två arbetslösa kvinnor som passerat 40-årsstrecket, en på heltid och en på halvtid. I dag hjälper vi oerhört många pensionärer som valt att köpa tjänster av oss i stället för den kommunala hemtjänsten. Anledningarna till det är flera. Med den kommunala hemtjänsten har de ingen möjlighet att påverka vad de vill ha hjälp med. En biståndshandläggare avgör hur många timmars hjälp de ska få – och med vad. Hur ska då min kund som vill ha hjälp med att skotta snö eller hugga ved göra?

Den kommunala hemtjänsten har också infört ett larm som registrerar till arbetsgivaren när han eller hon går in till kunden. När tiden för besöket är slut måste man gå. Den kund som bedöms klara av att bära ut soppåsen själv får inte hjälp av hemtjänsten, även om de har ont i kroppen. För det hemtjänsten inte får göra, gör man heller inte.Visst, hemtjänsten behövs också, men det de kan erbjuda passar inte alla.

Att ta städhjälp har länge setts som en vardagslyx, men jag är övertygad om att det har en större betydelse än så. Det går inte att jobba heltid och samtidigt sköta allt som måste göras hemma. Rut-avdraget har gjort det möjligt för en hel massa människor och jag hoppas innerligen att de får ha den möjligheten kvar.

Vissa påstår att det är fel att skattefinansiera just den här delen av ekonomin, men Rut-avdraget ger ju alla skattebetalare en chans att välja. Vill du inte nyttja avdraget, städa då själv! Men när Rut-avdraget inte fanns kunde vi ju aldrig påverka vad skattepengarna användes till. Är det bättre?

Camilla Persson,

äger och driver Gästriklands Privata Hemtjänst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons