Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit och dit med hastigheterna

Vad sysslar Vägverket med? Nu kan ni sluta via tidningar och tv att tala om hur duktiga ni är på att rädda liv på våra vägar.

Annons

Det verkar verkligen inte vara genomtänkt alls, när ni nu sänker hastigheten på våra vägar. Hur kan ni säga att ni räddar liv genom att sänka hastigheten på vägen mellan Järvsta och Furuvik från 90 km/h till 80 km/h när det inte har inträffat en dödsolycka på denna väg de sista cirka 30 åren. Det kan möjligen ha hänt, med någon som kört 150 km/h och dem når ni ju inte ändå.

Nu sätts det upp skyltar med alla möjliga fartgränser på löpande band utan någon tanke alls bakom.

Denna väg har nylagd asfalt sedan maj 2009 och en separat cykel- och gångväg som borde inneburit oförändrad hastighet på 90 km/h.

Hoppas ni tar åt er av kritiken och ändrar tillbaka till 90 km/h. Detta är väl att hoppas på för mycket, men hoppet är ju det sista som överger oss. En sak till som ni tycks glömma är ju faktiskt att dagens bilar är rätt så trafiksäkra. De så kallade dåliga bilförarna går det inte att göra så mycket åt, i alla fall inte med den körkortsutbildning som är i dag, då man måste klara teorifrågor som nästan är hopplösa att svara på, i stället för mycket mer avancerade körningar, så man lär sig behärska bilen i svåra händelser i trafiken.

Åter till skyltarna. Det sitter åtta helt onödiga skyltar på bron vid Hagaström. Där är det 50 km/h när man kommer från Hagaström eller Backa, men någon på Vägverket tycker att man ska öka farten till 70 km/h på bron, då man har två trevägskorsningar från riksväg 80, sedan blir det 50 km/h igen. Två 70-skyltar och två 50-skyltar helt i onödan = åtta skyltar.

Åker man sedan någon kilometer mot Sandviken kommer man till Nybobron som går ned till Häcklinge.

Där är det 70 km/h hela vägen när man kommer från Valbovägen, vilket innebär att man kan passera de blå 30-skyltarna i 70 km/h helt lagligt, rätt in i Häcklinge by. Du på Vägverket, prova om du kan köra 70 km/h genom Häcklinge.

Det här var bara några exempel på mycket konstiga skyltningar efter våra vägar och jag förstår att det finns någon olycksdrabbad väg där man behöver sänka hastigheten, men ni måste tänka till betydligt mer än vad det verkar, om man ser till de sista ändringarna som ni har genomfört på våra vägar.

Stig Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons