Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd pensionsålder kräver flexibilitet

Annons

Regeringen har uttalat en ambition att redan innan nästa val få igenom en höjning av lägsta åldern för uttag av allmän pension. Att vi kommer behöva jobba allt längre upp i åldrarna är ingen nyhet.

Vi lever längre och den allmänna pensionen sjunker år för år. För att den ekvationen ska gå ihop måste vi alltså jobba längre. Dels för att välfärden ska fungera och för att du själv ska ha råd att bli gammal.

Att höja lägsta åldern för uttag av allmän pension från dagens 61 till kanske 62 eller 63 år, är i sig ingen lösning på problematiken. För faktum kvarstår.

De flesta kommer i framtiden behöva jobba längre än så. Så den stora frågan blir, hur ska vi orka jobba tills vi är 68 eller 69 år, och dessutom kunna njuta av tiden efteråt med hälsan i behåll? Det rasar som bekant samtidigt en lavin av psykisk ohälsa och jobbrelaterad stress över oss.

Men, vad ska vi göra? Är det bara att köra in i kaklet och hoppas på en dräglig tillvaro efter arbetslivets sista dagar? Man får ju vara glad att man har ett jobb överhuvudtaget, liksom.

Eller kan vi bättre än så? Ja, tillsammans kan vi ju faktiskt ta ansvar för att det finns ett bättre alternativ. Unionen har redan en del av lösningen på frågan och glädjande nog finns den på de flesta av våra kollektivavtalsområden. Det handlar om flexpension.

Flexpensionen består av två delar. Dels gör arbetsgivarna en kompletterande avsättning till tjänstepensionen. Dels får du en möjlighet att gå ner i tid när du närmar dig pensionsåldern.

I avtalsrörelsen 2016 är införandet av flexpension på alla avtalsområden en av Unionens viktigaste frågor. Den ökande livslängden är en stor samhällsutmaning ur ett välfärdsperspektiv.

En utmaning vi alla måste ta ansvar för. Med Unionens flexpension kommer en förstärkt valfrihet för individen att själv bestämma hur den vill gå i pension, genom att sakta varva ner eller jobba längre och ha mer pengar i påsen när man väl går.

På så vis orkar vi jobba längre, ha råd att bli gamla och inte minst får arbetsgivarna behålla erfaren personal som orkar jobba längre.

I många fall behöver den långa erfarenheten och kunskapen som en äldre medarbetare har överföras till nya, yngre anställda.

Flexpension möjliggör en sådan överföring på ett smidigt sätt.

Fler kan vara kvar i sin anställning men kommer kanske inte att jobba heltid. Därmed möjliggörs kompetensöverföring till kollegor. Att hålla kvar kunskap och erfarenhet över tid är kostnadseffektivt.

Vi ska må bra på jobbet och vi behöver självklart också må bra efter arbetslivets slut. Både för vår egen skull men också för samhället i stort.

Därför tänker Unionen kämpa hårt för flexpension på alla avtalsområden i kommande avtalsrörelse. Utan den står många av framtidens pensionärer inför en verklighet med otrygghet och svag ekonomi. Så ska vi naturligtvis inte ha det.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons