Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjning av arbetsgivaravgiften är småpotatis

Annons

Århundradets skattechock sa Jan Björklund (FP) i debatten med Jonas Sjöstedt (V) om skattehöjningen som de vill kalla borttagande av den lägre arbetsgivaravgiften för unga.

34 miljarder.

Samma tema hade budgetdebatten i riksdagen. Jag tror man ska vara rädd om ordens valör. Den så kallade skattechocken för företag som McDonalds och andra liknande företag drabbar i väldigt liten utsträckning den vanliga väljaren. Den enda reform som drabbar vanliga löntagare är i så fall bensinskattehöjningen. Men den kompenseras av att de som drar av för arbetsresor och kompenseras för dessa genom avdrag i deklarationen inte har fått kompensationen sänkt trots att Bensinpriset nu är lägre än när kompensationens storlek beräknades.

Det finns en annan skattechock som drabbat hela samhället och det är Alliansens jobbskatteavdrag och andra skattelättnader för företag. Historiskt har aldrig skatterna sänkts med 142 miljarder på åtta år. Inte ens Bo Lundgren (M) hade kunnat räkna med det. Den nuvarande regeringens höjning av arbetsgivaravgiften är småpotatis i sammanhanget. De som vunnit på den skattesänkningen är höginkomsttagare och förmögna personer.

Det var en väldigt otrevlig debatt om svikna vallöften. I den mån man kan kalla löftena svikna så kan ingen företagare eller annan ha missuppfattat Magdalena Anderssons påpekande i valrörelsen. Jag hörde dem vid minst tre tillfällen – att ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften var dyr och hade liten effekt. Det har nu visat sig att den kostat skattebetalarna 2 till 3 miljoner per anställd ungdom. Det var åtminstone för mig klart att den skulle tas bort.

I övrigt har Allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna tvingat S-regeringen att vänta med sina investeringar på grund av att de tvingats regera med Alliansens budget som inte medgav några reformer.

Jag vill inte i övrigt betygsätta debatten utom i ett avseende. När SD:s ekonomiskpolitiska talesman ifrågasatte Magdalena Anderssons intellekt. Det var så oförsynt att talmannen fann sig föranlåten att anmärka. Det verkar som SD behöver rensa ganska högt upp i ledningen. Någon jävla ordning får det väl vara i debattklimatet, för att travastera på Hermanssons berömda yttrande på en partistämma för V.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons