Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur förklarar ni detta?

/


Jag tycker det är konstigt och osmakligt att visa namn och bild i er tidning på en pykiskt sjuk människa( Nordost fallet).

Annons

Har ni frågat vad hans närmaste/föräldrar tycker om det? Han kommer dessutom vara inlåst i många år så för allmänhetens skull var det inte nödvändigt att få veta hur han såg ut.

I det andra vannsinnes- dådet, mot Hasse Lööf, har då inte jag sett någon bild eller namn på denna gärningsman, fast han blev friad i tingsrätten på grund av någon tillfällig psykisk åkomma, därmed stor risk att han kan komma ut i det fria och utgöra en risk för allmänheten. Då skulle det verkligen vara fog för en bild så att folk vet vad de ska akta sig för.

Hur förklarar ni detta?

När det kommer till vanliga ligister som inte är psykiskt sjuka som rånar och anfaller människor både dag och natt och dessutom gjort sig skyldig till dessa brott inte bara en gång, utan snarare har detta betende som nån slags hobby, då får vi medborgare ingen information alls om hur gärningsmännen ser ut!

Inger Jansson

SVAR DIREKT:

Tack för dina synpunkter.

Jag har personligen inte talat med de anhöriga i Nordost-fallet. Däremot har jag dem i åtanke när vi fattar våra publiceringsbeslut i detta tragiska fall.

Jag inser att händelsen måste vara fruktansvärd för både gärningsmannens och offrets anhöriga. Jag inser också att vår namnpublicering ytterligare riskerar att förstärka det fruktansvärda för dem. I det här fallet anser jag emellertid att allmän intresset är så pass stort att det står över den eventuella publiceringsskada de riskerar att drabbas av. Detta är ett ovanligt rättsfall som, enligt min bedömning har ett utbrett intresse hos allmänheten. Därför har jag som utgivare för Arbetarbladet valt att publicera namnet på den misstänkte gärningsmannen. Offrets namn publicerar vi inte.

När det gäller Nordost-fallet vet vi ännu inte om gärningsmannen kommer att bedömas som psykiskt sjuk eller inte.

I det andra fruktansvärda brottsfall du refererar till var det uppenbart att gärningsmannen var sjuk när gärningen utfördes. Därför publicerades inte hans namn i det fallet.

Om det är som du befarar, att mannen skulle komma ut och då utgör en fara för allmänheten kan det förstås bli aktuellt med en namnpublicering då. Då får jag som utgivare göra en ny bedömning.

En ansvarig utgivare fattar beslut utifrån varje enskilt fall, där inte minst frågan om hur anhöriga riskerar att skadas av en publicering väger tungt i till exempel frågan om namnpubliceringar.

Jag rekommenderar dig att läsa mer på min blogg, där jag mer fördjupande beskriver hur jag resonerar i utgivarfrågor: http://blogg.arbetarbladet.se/nordstrom/ Jag och Gefle Dagblads chefredaktör diskuterar också kontinuerligt medie- och utgivarfrågor i vår podcast #GullbergNordström som du kan lyssna på via iTunes eller via http://blogg.mittmedia.se/gullbergnordstrom/.

Daniel Nordström

chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons