Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan detta få fortgå, socialdemokrater?

Annons

Enligt uppgift har Margot Wallström de senaste 21 åren haft en månadslön på 107 000 kronor i månaden efter skatt. När hon slutade som EU-kommissionär i Bryssel fick hon också en så kallad  övergångsersättning på 4,5 miljoner kronor efter skatt. Ersättning betalades ut under en tid av tre år. Under dessa 21 år har hennes beskattade inkomst gett henne över 27 miljoner kronor i nettolön, alltså över 1 miljon kronor i nettolön per år. Trots den höga nettolönen och den lön hon har som utrikesminister så fick hon vid tillträdandet som utrikesminister erbjudande om att flytta in i en starkt hyressubventionerad lägenhet i Stockholm vilket hon tackar ja till. Vem har skapat dessa exklusiva bidragsregler för riksdagsmän/ kvinnor? Hur kan en så kallad sann socialdemokrat ta emot detta erbjudande. Hon borde inse vilka lönenivåer övriga löntagare ska ha för att få ”hyres- eller bostadsbidrag”. Ingen annan löntagare i detta land med en sådan nettolönenivå kan få ”hyres eller bostadsbidrag”.

Jag tycker att Socialdemokraterna borde skämmas över detta förhållande. Är det möjligen så att de socialdemokratiska politikerna i första han är kapitalbyggare för egen del och därför skapar trygga ekonomiska förhållanden till sig själva och därefter om det finns pengar kvar fördela lite ”smulor” till övriga löntagare och pensionärer. Vanliga pensionärer har till och med fått högre skatt på sin pension än på motsvarande pengar som löntagare trots att pension är en uppskjuten löneförmån.

En annan kapitalbyggande regel för politiker är ju deras avgångs - och pensionsregler, se Göran Persson, före detta stadsminister och fler politiker med honom, hur de kan kringgå reglerna för utbetalning av politikerpension från sitt politiska arbete genom att bilda ett bolag som han/hon jobbar i efter sin politiska karriär. Genom att inte ta ut någon lön för utfört arbete i det egna bolaget får han/hon behålla politikerpensionen. Att på detta vis skapa kapitalbyggnad i det egna bolaget och därmed behålla den politiska pensionsutbetalningen är att systematiskt och medvetet kringgå syftet med reglerna.

Den dag politikerpension och avgångsvederlag färdigutbetalats börjar politikern ta ut pengar från sitt bildade företag. Förutom att kringgå syftet med pensionsreglerna så kringgår också politikern skattereglerna genom att undanhålla lön för utfört arbete i det av honom bildade företaget. Lön och politikerpensionen ska ju sambeskattas i de fall de utbetalas under samma inkomstår.

Om en politiker missköter sig eller av andra skäl lämna sitt uppdrag ska han/hon ersättas som övriga löntagare. Som regel har politikern sitt tidigare arbete att återgå till. Om inte, får politikern likväl som annan löntagare anmäla sig till arbetsförmedlingen och stämpla som arbetslös.  Socialdemokrater! Hur kan detta få fortgå?

Den jämlikhet politikerna så ofta talar om bör även gälla dem själva.

Pensionär

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons