Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan vi låta bli att ta ansvar?

Annons

Hur hanterar vi flyktingströmmen? Ja, det kan ses som en högst relevant fråga och för att besvara den måste en mängd olika fakta och aspekter tas hänsyn till. I dag ser vi tyvärr allt för ofta användandet av en retorik som bygger på ren och skär skrämselpropaganda, domedagspredikan parat med en enkelspårig och spekulativ omvärldsanalys. En retorik som i sin yttersta avart inte bara riskerar utan nu även lett till ett fruktansvärt dåd. På Kronans skola i Trollhättan.

Visserligen går det att hävda att yttrandefriheten, starkt förankrad i Sveriges demokrati, är en lagstadgad rättighet. Att Sverige ska kännetecknas av stor öppenhet. Olika åsikter ska kunna föras fram och mötas med respekt. Men! Och det med ett stort men.

Med demokrati och yttrandefrihet följer också ansvar, ett ansvar vilande på medmänskliga värderingar och goda kunskaper. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter är mycket tydliga med att alla människor är födda fria och lika i frågan om värde och rättigheter. Alla människor har också rätt till liv, frihet och personlig säkerhet och så även rätt att söka och åtnjuta asyl från förföljelse.

Visst är det förståeligt att vi kan känna rädsla och oro för den omvälvande förändring som pågår, ja det kan till och med kännas lite farligt. Hur ska vi klara integrationen? Hur ska vi kunna utbilda framtida medborgare på ett fullgott sätt? Hur ska vi ha råd? Hur ska det bli i Sverige i framtiden? Men den springande frågan är väl snarare - Hur ska vi kunna låta bli att ta ansvar? Eller för att citera Jonatan i Bröderna Lejonhjärta: Det finns saker som man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

Lärarförbundet manar därför till: Upprop för ökad medmänsklighet angående dagens flyktingsituation för Sveriges framtid. Det räcker nu! Sverige klarar inte mer. Den invandringsfientliga våg som vi sett skölja över Sverige, som en direkt följd av okunskap, egoism och rentav rasism, har blivit en ödesfråga för hela landet. Med cirka 60 miljoner människor på flykt, flykt från förföljelse och ondska, utan vare sig bostäder, försörjning eller skolgång att tillgå har Sverige och världen ett katastroftillstånd att förhålla sig till. Det mänskliga lidandet kommer fortsätta att öka om inte mer görs. Detta får inte hända. Det är dags att inse att vi just i dag inte har något val vi står inför att många delar av vår omvärld bokstavligen står i brand. Ett faktum som måste hanteras och det med värdighet, förstånd och medmänsklighet. Gör din röst hörd. Stå upp mot rasism. Låt oss bli den kraft som ökar förståelsen och enar Sverige. Sprid vår röst. Arbeta mot rasism i hela samhället. Låt oss skapa det nya Sverige. Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt

Anette Almström Kovacic

ordförande, Lärarförbundet Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons