Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur klokt och grönt är det att bygga på åkern?

Annons

Mellan 500 och 700 hektar jordbruksmark försvinner varje år i Sverige, till förmån för betong, asfalt, köplador och bostäder.

Det handlar om oåterkallelig ödeläggelse av odlingsmark och en pågående minskning av våra möjligheter att vara självförsörjande vad gäller livsmedel. Detta i en tid när medvetenheten om matens ursprung ökar och allt fler vill handla närodlat.

I detta läge vill Gävle kommun bygga ut Valbo köpstad på åkrarna samt låta Ikea bygga bostäder på åkern vid Vretbacka i Strömsbro, under konceptet Boklok, vars policy påstås vara att alltid bygga ”så grönt vi bara kan”.

Hur klokt och grönt det egentligen är att bygga på åkern lyckas varken kommunen eller Boklok förklara, varken i samråd eller epost.

Tvärtom, planprocessen tycks ses som en ren formalitet. Kortsiktiga ekonomiska intressen får styra, trots att det står i det miljöstrategiska programmet att miljöhänsyn ska väga tyngre. Så går Gävle kommun mot både sitt miljöstrategiska program och miljöbalken. Visar inte det att snacket om miljö mest är fluff?

Ökad exploatering, ökat bilberoende samt fortsatt överkonsumtion tycks vara viktigast. Framtiden får någon annan ta hand om, oklart vem.

I sista stund sköts beslutet om Valbo köpstads utbyggnad upp, detta sedan det visat sig att det inte finns någon detaljplan för området.

Måndag 5 oktober går granskningstiden ut för detaljplanen i Strömsbro. Fram tills dess är det fritt fram att nyttja sin demokratiska rätt och lämna synpunkter till samhällsbyggnadskontoret.

Camilla Dal

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons