Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många chefer behöver en lärare?

Svar till ”PerOlof Johansson”, 21 januari

Annons

  Din insändare sätter ljus på chefers kompetens och lärares villkor, vilket är bra. En kompetent och bra chef önskar vi alla. Du har rätt i att man kan bli chef i skolan ”med i princip vilken kompetens som helst”, och kanske utan kompetens också?

Det är ingen rusning till tjänsterna heller precis. Kommunerna har få att välja bland till nya tjänster. Villkoren är inte lockande. Att vara rektor/förskolechef är att ha ett komplicerat och mångfacetterat uppdrag.

Om du är missnöjd med din chef så ska du vända dig till din rektors chef. Vilken chef du ska vända dig till, beror på den kommunala organisationen.

Skriv en skrivelse som blir diarieförd, så får du absolut svar inom tre arbetsveckor (Förvaltningslagens ram).

Besluten om skolan är inte bara rektors/förskolechefens. Det finns en politisk överbyggnad också. En god idé är att du tar reda på vilka förutsättningar politikerna ger rektor/förskolechef. Ibland hamnar rektor/förskolechef på en svår mellanhand. Man kan fundera över hur många chefer en lärare behöver egentligen? Enligt min bedömning i dag, skulle vi kunna avveckla en hel del chefer och ge makten till skolan/förskolans lärare. Antalet chefer har dessvärre ökat lavinartat i skolan. En bra chef kan delegera beslutsrätt till lärare och ge vida ramar för arbetet. Stöd och beröm är inte heller fel till arbetstyngda lärare. Din insändare sätter ljus på skolans organisation och skolans chefskap. Bra.

Åsa Morberg

docent

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons