Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur svårt kan det vara med vargförvaltning?

Svar till "Yvonne och Uffe Stridsberg", 22 februari

Annons

Att paret Stridsberg och övriga vargkramare är helt okunniga och inte har någon som helst vilja att seriöst diskutera vargförvaltningen borde vid det här laget stå klart för var och en. Jägarförbundet hävdar att 150 vargar är en lagom stor stam. Stridsberg säger att det finns ett demokratiskt beslut att vi ska ha minst 300 individer.

Vargforskarna och Naturvårdsverket anser att vi i dag har minst 400 frilevande vargar. Det innebär 40 revir varav minst 28 i Värmland. Reproduktionen i 40 revir är cirka 150200 valpar. En självklar matematik säger att 400 + 150 = 550 stycken. Vill man ha kvar 400 individer måste naturligtvis 150 bort, annars ökar stammen.

Stridsberg noterar med stor belåtenhet att tjänstemännen på Naturvårdsverket och Länsstyrelsen fick en rejäl bakläxa av domstolen för sitt beslut att tillåta en mycket begränsad jakt. De kan ju trösta sig med att de mindre insiktsfulla ledamöterna vid Förvaltningsrätten i Falun fick en ännu mer rejäl bakläxa av kammarrätten i Sundsvall som upphävde deras försök att stoppa den beslutade jakten i Dalarna och Gävleborg.

Att Förvaltningsrätten i sin dom stödde sig på en grumlig tolkning av Art och habiatdirektivet, som att det skulle vara för mycket att döda mer än 10 procent av populationen betyder inte att de måste ha en himla otur när de tänker.

Vadå? Säg att flocken består av tio individer, en skjuts (10 procent) kvar är nio stycken. Fem valpar föds till våren, nästa höst består flocken av 14 i stället för tio stycken.

Att diverse flumorganinsationer, som Vargens vänner, Rovdjurens väl, makarna Stridsberg med flera, inte begriper självklara saker kan vi väl leva med. Det som är mer illa är att Naturskyddsföreningen bränner det förtroendekapital de en gång haft och ställer upp på alla idiotiska överklaganden så fort det blir aktuellt med även mycket begränsade förslag till jakt på varg.

För att få ordning i vargskogen är det helt nödvändigt att man i demokratisk ordning bestämmer en nivå för populationen, när nivån är nådd ska beslutande organ bevilja jakt på hela reproduktionen minus naturlig avgång. (Samma princip som för älgjakten). Det är enda sättet att balansera stammen på en önskad nivå. Hur svårt kan det vara?

Thord Pettersson,

Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons