Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag välkomnar vi människor tillbaka på sina villkor i stället

SVAR TILL: ”Picasso”, 6 augustiSignaturen ”Picasso” skriver i Arbetarbladet 6 augusti om en person med sjukersättning som hade arbetat två timmar om dagen och nu tvingas betala tillbaka 195 000 kronor.

Annons

Exemplet illustrerar tydligt varför regeringen valde att ändra regelverket för permanent sjukersättning. Det gamla regelverket gav inte möjlighet att arbeta mer än två timmar om dagen, utan att man ansökte om detta hos försäkringskassan. I dag är det annorlunda.

Sedan 1 januari 2009 har alla som då hade en permanent sjukersättning rätt att arbeta eller studera i valfri utsträckning eller engagera sig ideellt.

Tidsgränserna är nu borttagna helt och hållet. Dessutom kvarstår rätten till sjukersättning så att man ska våga pröva sig fram så mycket man vill och orkar.

I dag skulle den person som insändaren beskriver ha fått behålla både sin sjukersättning och större delen av sina arbetsinkomster.

Naturligtvis finns det regler som styr hur mycket man kan tjäna om man arbetar och samtidigt uppbär sjukersättning. Systemet är dock uppbyggt så att man alltid ska få behålla minst 35 procent av en intjänad hundralapp efter skatt.

För den enskilde är det inte mycket man behöver tänka på. Det räcker att anmäla sin förväntade inkomst till försäkringskassan, så räknas sjukersättningen om med hänsyn till arbetsinkomsten.

Reformen trädde i kraft 1 januari 2009 och redan nu ser vi hur cirka 10 000 personer med sjukersättning gjort en sådan anmälan till försäkringskassan.

Hur många som dessutom väljer att studera eller engagera sig ideellt har vi ingen uppgift om, då ingen anmälan om detta behövs.

Detta är den stora skillnaden mellan ett tidigare regelverk som hindrade och förbjöd och dagens som i stället välkomnar människor tillbaka på sina villkor.

Socialförsäkringsminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons