Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skuggan av ert Sverige

/

Till berörda kommunpolitiker i Gävle.
Jag och min sambo bor på Nordost, väldigt centralt och det är oftast en fördel.

Annons

Eftersom vi har släkt och vänner som bor nära har det varit självklart att ha portarna öppna så att folk kan komma och hälsa på när de vill. Eftersom ingen portkod finns är de annars tvungna att ringa innan eller så får man åka skytteltrafik i hissen om man har middag till exempel.

Sedan förra veckan är dock portarna låsta, ingen information har vi fått om varför heller.

Förklaringen fick jag av en granne häromdagen – lagom till våren har vi nämligen fått uteliggare i vårt trapphus på Nordost. Dessa individer har tydligen emigrerat från trapphuset bredvid efter att de av Gavlegårdarna blivit avhysta därifrån. Jag har nu fått det förklarat för mig att de också blivit avhysta från vår uppgång och det är också därför vi nu har det låst om dagarna och kvällarna.

Efter lite efterforskning har jag förstått att det enda härbärge som Gävle haft (det på Brynäs) lades ner 2006 innan jag flyttade hit till Gävle.

Jag skulle nu vilja veta vad Gävles kommunpolitiker har för långsiktig plan för människor som hamnat i samhällets marginaler? För det är ingen tvekan om saken – med politiken som förts de senare åren kommer dessa människor att bli fler och fler.

Och av vad jag sett med egna ögon är det inte bara den stereotypa uteliggaren så som vi sett honom/henne i media, utan det är mestadels yngre personer.

Unga individer kastade på sophögen av en cynisk samhällsapparat.

Och enligt en representant för Sveriges regering i SVT:s Debatt har vi ju ingen fattigdom i Sverige heller.

Lika fullt möter jag dem i min trappuppgång när jag kommer hem från jobbet ibland.

Är det upp till oss som bor på Nordost att ge dem mat och logi nu när stat och kommun vänt dem ryggen?

För Gavlegårdarna lär ju inte ställa upp som en stöttepelare i samhällsmaskineriet – det har de ju visat tydligt genom att låsa alla dörrar och titta åt andra hållet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons