Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Implementera hur man ska hitta på sjukhuset

Annons

Implementering betyder att förverkliga och genomföra, men också att det man gör får den varaktiga effekt man avser och önskar. Ordet brukar användas i sammanhang där man vill införa nya metoder i en ordinarie verksamhet och säkerställa att metoderna används som det var tänkt. 

Så om ett hundratal personer från landstinget/regionen far till Kalifornien och lär sig nya bra saker, så ska de omsättas i handling och resultera i varaktiga förbättringar. Lär man sig att sätta sjukhuspatienterna i centrum, så ska dessa gärna uppleva någon skillnad. Detta kanske har skett; själv vet jag inte, eftersom jag varit frisk. Men jag undrar vad man dessförinnan satte i centrum – var det kanske administrationen?

Det kan inte ha varit städningen. När min väninna i somras låg på sjukhusets infektionsavdelning i Gävle (den där byggnaden längst bort, där man når varje sjukrum genom en yttre loftgång) såg jag samma fimphög ligga kvar på loftgångsgolvet hela tiden. Efter flera veckor nämnde jag skräpet en gång för en sjuksköterska på plats, i tanke att hon kunde vidarebefordra informationen till någon ansvarig. Nästa gång jag kom på besök, låg fimparna kvar.

Så läser jag att USA-resenärerna lärt sig att skylta bättre i sjukhuset. Det kan ofta vara svårt att hitta där, och det var bara tidigare som receptionen i huvudentrén var bemannad. Nu skulle jag besöka en patient på lungavdelningen, 109 L. Jag läste på hissens skyltning i huvudbyggnaden. Jo, avdelningen låg lite högre upp i huset, tillsammans med stroke-enheten. Väl där fann jag bara den senare. Någon i personalen upplyste mig om att en ombyggnad var på gång och att lungavdelningen var flyttad. Vart då? Det var lite svårt att beskriva, men jag hänvisades till en karta i entrén. Där stod en stor informationsskärm med uppmaningen ”Tryck här” – då skulle man kunna konsultera en sjukhuskarta. Jag tryckte ett antal gånger och inget hände, sökte sedan runt i entrén och fann en lapp med en pil mot lungavdelningen i ett annat hus. Jo, till slut hittade jag rätt.

Men någon av de hundra som lärde sig om skyltning i San Franciscos tvillingstad Oakland kunde kanske ha reflekterat över hur en utomstående ska ta sig fram inom sjukhuset, även vid tillfälliga omflyttningar. Implementering?

Barbro Sollbe

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons