Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indien och Kina är klimatsmartare än Sverige

Annons

En färsk internationell undersökning från Världsnaturfonden WWF visar att befolkningen i tre av världens största länder Kina, Indien och USA uppger att de tycker att det är viktigare att leva klimatsmart än vad vi gör i Sverige. De anger också att deras liv påverkas mycket av klimatförändringarna och att de dagligen tänker mer på dem än vad de intervjuade i Sverige gör. Samtidigt som en majoritet av svenska befolkningen tror att vi är bland de bästa i världen på klimatfrågan är vi i själva verket bland de sämre, åtminstone när det kommer till hur vi konsumerar. WWF:s undersökning som gjorts av Cint och bygger på intervjuer med 2500 personer i Kina, Indien, USA, Norge och Sverige, visar att en ganska liten del av svenska befolkningen (6 procent) uppger att de påverkas i hög grad av klimatförändringarna i sitt liv i dag, mot en femtedel av befolkningen i Kina och en tredjedel i Indien och 11 procent i USA. I Sverige har vi inte märkt av följderna av klimatförändringarna lika kraftigt som i andra delar av världen. Det är inte så för-vånande kanske att befolkningen i dessa regioner tänker betydligt mer på klimatförändringarna än vad vi gör i Sverige.

Två tredjedelar av respondenterna i Kina och hälften av indierna uppger att de försöker resa klimatsmart genom att cykla, motsvarande siffra i Sverige är 43 procent. I Sverige anger 37 procent att de försöker resa mer klimatsmart genom att åka kommunalt, medan motsvarande siffra är 59 respektive 70 procent i Indien och Kina.

37 procent av svenska befolkningen svarar att de kommer att dra ner på sitt köttätande det kommande året för att minska sin klimatpåverkan och trenden pekar mot att Sverige nu når den ”peak meat” som redan ägt rum i USA. Samtidigt är motsvarande siffra av de som uppger att de kommer att dra ner på sin köttkonsumtion nästintill det dubbla i Kina (63 procent). 8 procent av svenskarna uppger att de är vegetarianer eller veganer, medan motsvarande siffra i Kina är 14 procent.

Enligt undersökningen tror de svenska respondenterna att Sverige är det främsta föregångslandet i klimatfrågan. Vi ligger förvisso i framkant ur ett globalt perspektiv när det gäller att minska koldioxidutsläppen från vår produktion. Däremot har vi en för hög konsumtion av varor, en energikrävande fordonspark samt en hög köttkonsumtion. Faktum är att Sverige ligger på plats 10 på värsting-listan (Indien och Kina ligger betydligt bättre till på plats 130 och plats 72) enligt WWF:s Living Planet Report 2014, när det handlar om det ekologiska fotavtryck som krävs för att upprätthålla vår konsumtion.

Om vi ska kunna hålla våra internationella löften från FN:s klimatmöte i Paris om att begränsa klimat-förändringarna till väl under två grader måste vår konsumtion bli mer hållbar och Sverige behöver påskynda omställningen till 100 procent fossilfritt.

Håkan Wirtén

generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF

Stefan Henningsson

klimatexpert, Världsnaturfonden WWF

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons