Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kan tvinga en vuxen att flytta hem

Svar till ”Papmambo”, 17 november.
Socialtjänsten och andra blir säkert förargade på mig nu, men vi har lagar och rättigheter som mörkas i det här landet. Först är det tråkigt med er äldste son som blev arbetslös och såg sig tvungen att säga upp sin lägenhet.

Annons

Han skulle vänt sig direkt till socialtjänsten och ansökt om försörjningsstöd, ingen kan tvinga en vuxen (över 18, efter avslutade gymnasiestudier)som har egen bostad att flytta hem till föräldrarna. Som förälder är man ekonomiskt ansvarig längst till barnens 20-årsdag. Om de bor hemma. Tyvärr är det alltför vanligt att ungdomar gör så här då de tror att det är deras enda möjlighet och ingen gör något för att berätta om deras rättigheter. De har ju om de arbetat (troligen) kontakt med arbetslöshetskassan, fackföreningen, arbetsförmedlingen men ingen berättar om de sociala rättigheterna för det är inte ”deras bord”. Så mycket för ”hela människan”.

Med er yngre son är det tyvärr så att den inkomst han har är ungefär vad försörjningsstödet ligger på för ensamstående vuxen och då han bor hemma har han ingen hyra, inga försäkringar, inga egna förbrukningskostnader. Men det är en sanning med modifikation.

Som förälder har ni rätt att ta ut ekonomisk ersättning av era söner för just mat, försäkringar, bostad etcetera (normerna finns hos Skatteverket) och då kommer det i en annan sits vad de har kvar. Man gör inte det som förälder vilket samhället (socialtjänsten) rider på. Men jag hoppas ni gör det för sonen som har högsta inkomsten eftersom det inte hjälper honom att leva ”gratis” på er.

Jag har länge önskat att ”samhällskunskapen” i våra skolor skulle innefatta mer om de sociala rättigheter vi har.

Varför inte när man avslutar sin gymnasie- utbildning få en folder som berättar om fördelarna med arbetslöshetskassan, rättigheterna till försörjningsstöd med mera. Hör gärna av er till mig om ni vill ha stöd i samhällets djungel. Torget har telefonnumret.

Karin Hallqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons