Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska behöva vakta äppelträdet

/

 Gävle kommun har en mycket tydlig “Trädpolicy för Gävle kommun” som Tekniska nämnden bland annat behandlade vid ett sammanträde våren 2012.

Annons

Om detta vore något annat än ett spel för gallerierna, något man kan hänvisa till för att visa sin goda vilja, men som man kan strunta i när man har lust, vore allt frid och fröjd. Vågar man tro att det är så?

”Betydelsefulla träd samt viktiga trädbestånd ska värnas och bevaras. Äldre stora träd innehåller alla de värden ett träd kan ha estetiska, historiska, biologiska och pedagogiska värden. Det går förlorat med varje enskilt åldrat träd som försvinner. Därför är det av största vikt att bevara träd som i dag är stora.”

Kan det sägas bättre? Detta är en ordagrann återgivning av texten.

Den fortsätter med att föreskriva att träden ska skyddas vid markanvändning ovan och under jord samt mot åverkan. Trädens behov av livsrum ska beaktas vid detaljplanering, projektering och plantering.

Som slutkläm står det: ”En ökad kunskap om träd skapar förhoppningsvis ett större intresse och förståelse för träd och deras värde. Detta leder troligen till att färre träd skadas eller fälls vid exploatering, grävning och byggnation samt att trädens status höjs i samhällsplaneringen. På så sikt får vi då flera positiva effekter som till exempel att den biologiska mångfalden gynnas”

Jag är inte säker på att Jörgen Edsvik har läst denna text, men han borde ha gjort det. Det är ju kommunens antagna regler vi har att rätta oss efter när vi bestämmer om våra gemensamma tillgångar. Men tills vi har fått ett klart och tydligt och bindande besked om att äppelträdet får stå kvar och kommer att skyddas, känner jag mig mycket tacksam till alla de personer som offrar tid och bekvämlighet för att se till att vi får ha kvar äppelträdet.

Christine Lekås

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons