Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska tvingas ta bilen för att det inte finns något alternativ!

Svar till ”Rolf Nylander”, 15 oktober.
Väldigt många människor i vårt avlånga, glesbefolkade land är i dag tvingade att ta bilen eftersom det saknas vettig kollektivtrafik eller tillräckligt bra cykelvägar, eller för att ens arbetsgivare inte går med på att man arbetar på distans en dag i veckan.

Annons

Därför är det viktigt att Gävle och andra kommuner ansluter sig till kampanjen ”Inte bilen under milen”, som handlar om att göra det lättare att låta bilen stå.

För att Gävlebor och andra inte ska tvingas in i bilen, med den försämrade hälsa, miljö och ekonomi det innebär, måste alternativen fungera. Vi är glada att Gävle kommun utlovar en ökad satsning på kollektivtrafik och cykelvägar. I linje med det hoppas vi att många stora arbetsgivare i kommunen ansluter sig till vår utmaning för att minska de anställdas bilberoende.

Men det handlar också om en attitydförändring hos de flesta av oss själva; många korta bilresor sker av slentrian och skulle faktiskt ha gått snabbare med cykel när man räknar in all den tid det tar att hitta p-plats, parkera och gå till och från bilen. I våra storstäder utgörs den kortaste sträckan många gånger av cykelvägen.

Rolf Nylander menar att kampanjen borde fokusera på Sveriges tre största städer, där kollektivtrafiken är väl utbyggd. Det stämmer att det är enklare att låta bilen stå där än utanför Gävle – det är just därför det är så viktigt att vi lobbar för möjligheten till aktiva transporter som promenad, ensamt eller kombinerat med kollektivtrafik och cykling.

Rolf och alla andra i Gävle och resten av Sverige är välkomna att ansluta sig till kampanjen ”Inte bilen under milen”. Ju fler som går med, desto starkare blir påtryckningen för ett samhälle där ingen ska tvingas ta bilen för att det inte finns något alternativ!

Cecilia Carlqvist

Gröna Bilister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons