Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte att leka med

/
  • På Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn finns tre av Sveriges kärnkraftsreaktorer.

Nyligen kom Budkaveln mot kärnvapen till Gävle. Det var inte svårt att få folk att skriva på listorna om en kärnvapenfri värld. Ingen vill väl ha dessa hemska vapen.

Annons

När det gäller kärnkraft verkar det som om alla tycker annorlunda. Men som Maj- Britt Theorin uttryckte det: Det är egentligen två sidor av samma mynt.

Hans Backman har påpekat att Gävle med sin närhet till Forsmark har unika möjligheter att bli en del av den framtida kärnkraftsmarknaden.

Har vi helt glömt Tjernobyl? Många går fortfarande inte ut i skogen och plockar bär och svamp.

År 2006 var det nära att en olycka hade hänt i Forsmark. Detta tystas ner och vi invigs i tron att det inte var någon risk.

Det radioaktiva avfallet är en annan risk. För varje år blir det mer av den varan och radioaktiviteten räcker i tusentals år. Hur kan någon vara säker på att ingenting råkar komma fel?

Sedan behövs det uran. Än så länge bryts det inte i Sverige. men ska vi fortsätta med kärnkraft kommer vi säkert att börja bryta här. Detta har vi låtit andra stå för och det har ju rapporteras att det inte är helt ofarligt.

Är det inte på tiden att vi börjar diskutera den här verksamheten på allvar?

Jag vill att ni på Arbetarbladet tar kontakt med forskare och vetenskapsmän och får igång en debatt om detta. Ta även kontakt med Maria Wetterstrand, som är den enda av politikerna som verkligen tar avstånd från kärnkraft.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons