Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte av äventyrslust

Vad tyckte Arbetarbladets läsare för tio år sedan, för tjugo år sedan eller ännu längre tillbaka. Vi har bläddrat i de gamla tidningsläggen och letat fram guldkornen från förr.
I april 1991 hette vår insändarsida Fria ord och så här tyckte en läsare då...

Annons

Till insändarna ”En vanlig Svensson” och ”Sunt förnuft”. Vi förstår mycket väl att du inte kan förstå flyktingarnas situation. Du har väl aldrig behövt fly från ditt land på grund av tortyr och förtryck från en fanatisk regim.

Du säger också att om inte Sverige passar dem, så kan de åka till ett annat land. Hur då? Kan du åka utanför Norden utan pass? För du vet väl liksom vi att alla politiskt aktiva i Iran som varit i fängelse blev fråntagna sina pass då Khomeini kom till makten? Så upplyst är du väl ändå, trots det du skriver?

Och med bidraget på 2 128 kronor per månad så fixar man inget falskt pass i Sverige.

Du vet väl också att det inte är dit dina skattepengar går? Deras uppehälle står FN för.

Förresten, vad tror du får en i Iran ekonomiskt oberoende man att lämna sin familj och släkt, sitt hemland? Tror du han gör det för skojs skull, av ren äventyrslust? Knappast!

Du påstår också att flyktingarna bara blir upplysta om sina rättigheter – ej skyldigheter. Vi vill påstå att det är tvärtom! Här ska de stå med mössan i handen och tacka och bocka, samt vara jävligt glada att vi behagar ta emot dem.

Hur mycket vet vi om ”skyldigheter” då vi åker till ”solen” på 14 dagar? Vi har ett ordspråk som vi sett till att alla invandrare får lära sig: ”Ta seden dit du kommer”.

Gör präktiga svenskar det i till exempel Spanien? Fyllan börjar redan på Arlanda för att sedan fortsätta i 14 dagar. Och vi blir väl emottagna bara för all sprit vi köper. Bakom våra breda svenska ryggar kallas vi ”fyllesvin”. Vi tar verkligen inte seden dit vi kommer.

Till slut kära ”En vanlig Svensson”, det finns ingen vettig orsak till att skicka tillbaka en politisk flykting till det helvete han lyckas ta sig ifrån. Vi vet vad som händer dem som kommer tillbaka till Iran. Även vad som händer dem som så att säga ”frivilligt” åker tillbaka, på grund av att deras nerver inte håller för all denna väntan på uppehållstillstånd. Det blir inget varmt välkomnande de får eller klapp på axeln, typ ”kul att du kom”.

Tvärtom!

Ett rent helvete väntar dem som lyckats överleva tortyren i fängelset. Sverige bryter mot allt då det gäller politiska flyktingars asyl. Inte en jävla konvention håller vi!

Invandrare berikar vårt liv i Hofors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons