Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens djurparker övervakas som Coop i Valbo

När man tittar på en skiss över Coop Forum i Valbo, skulle man kunna tro att den är hämtad från någon av kriminalvårdens mest välbevakande anläggningar.

Annons

Kanske Hall eller möjligen San Quentin-fängelset i Kalifornien i USA.

Hela 22 kameror har företagets vd Anders Stake låtit installera vid den senaste ombyggnaden. 14 kameror fanns tidigare. Tyvärr glömde han bort att tala om för länsstyrelsen att han utökat antalet kameror, vilket är olagligt. Olagligt är det också att sätta upp kameror, utan att först sätta upp skyltar om övervakning. Först efter påstötning kom han in med en ansökan i efterhand.

När man läser detta dokument undrar man om det inte är någon av de nämnda anläggningarna man talar om. Hör bara!

Kamera nummer åtta, ska vara riktad mot entrén, för att ”visa på intilliggande monitor de personer som passerar entrén.” Skälet till detta ska vara att vi ska veta att vi blir filmade och skrämmas till lydnad redan i entrén.

Vi kan dessutom stå och titta på andra besökare på ingång för att veta att vi själva blivit uttittade då vi gick in. Denna typ av filmning är olaglig. Anders Stake har även låtit rikta en kamera mot nödutgången, ”för att fånga den person som eventuellt försöker smita ut genom denna dörr”. Vidare ska kamera nummer tolv ”Bevaka insidan av varumottagningen” för att kunna se ”vilka befinner sig där samt registrerar vad som händer på denna viktiga plats”. Särskilt viktigt är det att filma ”varuutlämning till kund” för att ”fånga den person som eventuellt försöker smita in eller gömma sig bakom denna dörr. Kamera nummer 20 är riktad mot entrén, ”för att visa på intilliggande monitor de personer som passerar entrén”.

Detta är bara ett axplock ur hela kamerasamlingen på inalles 22 kameror.

När man läser Coops hemsida undrar man om det är samma företag vi talar om. Där får vi veta att ”I vår verksamhet och med våra värderingar är det naturligt att vi ska visa omtanke om människor, djur och miljö.” Vidare ska verksamheten bygga på ”Ärlighet”. Inte ens i en djurpark utsätter man apor på detta förnedrande sätt. Och vad är det för en miljö Coop talar om att vårda? Ja, inte är det den mänskliga miljön i varje fall.

Lars-Erik Wretblad

Fotnot: Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg, har avböjt att svara då han redan svarat insändarskribenten i andra sammanhang.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons