Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är ingen motmänniska

Svar till Affe Nordström, medmänniska, 20 mars.
Trevligt med en reaktion på min insändare.

Annons

Jag har sedan 1976 arbetat i utvecklingsländer i Afrika och Asien och gör det fortfarande – bland fattiga människor, människor som själva talar om att de är fattiga, deras byråd talar om byns fattigdom och alla de problem det för med sig, regionens landshövding pratar om problemet i de fattiga byarna.

Under de sista åtta åren har jag enbart arbetat på bynivå i torkdrabbade områden. Jag har nyligen besökt byarna och bland annat samtalat och hjälpt en kvinna som inte hade råd att köpa en ny hink att bära hem vatten i – den hon äger är till hälften trasig. Det vatten som hämtas är av mycket dålig kvalitet och bärs i många kilometer, lika är det med den ved som behövs för matlagning, regnperioden spolar sönder lerväggarna i hyddan. Området har några enstaka träd, som på den publicerade Darfurbilden, alla vet att man måste plantera, vatten finns 10–12 meter under jord, men hur får man pengar till plantor och brunn? Själva klarar de inte av det i byarna. Där har man nog med att få mat för dagen – men genom vår hjälp kan vi ge dom ett bättre liv.

De här människorna är materiellt fattiga men i anden rika.

Då är frågan hur balanserar vi detta – ja vi kan ju lämna de här människorna i sticket, de är ju så långt borta och koncentrera oss på de som av egen kraft kan komma till vårt land. Eller fördela våra medel så att vi ökar hjälpen till de människor som verkligen behöver den för att överleva och minska hjälpen till de som har förmågan att försörja sig endera här eller i sitt hemland.

Jag vet mycket väl att det inom byråkrati och organisationer är fult att använda ordet fattig om länder, byar och enskilda människor, men det är tyvärr en realitet, speciellt när man kommer ut på landsbygden i många länder.

Jag tycker inte man är en motmänniska om man ömmar mer för de fattiga människorna än dem som kan göra ett eget val.

Du vet lika väl som jag att det inte går att förverkliga att alla i Darfur eller andra oroshärdar hjälps till Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons