Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har elva kilo älgkött i frysen

SVAR TILL Anders Ekholm, 3 mars

Man blir imponerad, Anders. Tänk att era empiriska allomspännande kunskaper nu även omfattar hur jag disponerar min fryskapacitet.

Annons

Men eftersom Svenska rovdjursföreningen alltid har sanningen som sin ledstjärna och aldrig använt statistik likt en arbetsledare på en varm plats läser evangeliet måste man väl ödmjukt redovisa den proppfyllda frysen.

Efter årets första älgjaktsvecka fyllde medlemmarna i vår jaktklubb cirka elva kilo älgkött i sina boxar. Enbart arrendet kostar 6 500 kronor per år vilket ger ett kilopris om cirka 650 kronor. Då vågar jag inte ens räkna semester, vapen, ammunition, övningsskytte, jaktkort, bensin med mera. Hade det bara varit för att fylla frysen hade nog dessa slantar räckt till en ansenlig mängd oxfilé.

Vargarnas uttag i älgstammen har gjort ett tydligt genomslag.

Vi som ser förändringarna i faunan måste givetvis försöka få till en reglerande jakt för att behålla de viltstammar som det tagit hundratals år att bygga upp.

Rådjuren behöver jag inte ens nämna av den enkla anledningen att de nästan helt är borta i skogslandskapet. Vid den nyligen ideellt genomförda länsinventeringen hittades på vårt jaktområde inte ett rådjursspår på drygt 4 000 hektar. Därför kan nog varken jag eller lodjuren se fram emot ett skrovmål på rådjur från våra trakter.

Jaktens själ innehåller så mycket mer. Närheten och samspelet i naturen, spänningen, adrenalinet, och givetvis glädjen över en lyckad jakt och ett fällt byte, men för att citera den gode Stenmark, ”de e int lätt o förklar för en som int begrip”.

Att länets lodjursjakt var över på fyra till fem timmar tyder säkerligen på att ni har helt rätt i ert tvärsäkra konstaterande att det finns väldigt få lodjur.

Till sist vill jag hälsa till alla jägare: stå upp för och var stolta över er hobby. Ta med barn och ungdomar på jakt så ofta ni kan så slipper nästa generation bli den ovetande, avundsjuka, förgrämda och disneyskadade stugsittarklubb som vi håller på att skapa.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons