Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har svårt att se hur ni ska bromsa ett skenande tåg!

/


En 60-procentig ökning av sjukskrivningar sedan 2010, kräver åtgärder som bromsar upp tillströmningen till sjukförsäkringssystemet, enligt Annika Strandhäll (S), som är ansvarig socialförsäkringsminister.

Annons

Jag har svårt att kunna se hur en inbromsning ska kunna ske och på vilket sätt, det är ett skenande tåg det handlar om.

Den som satte igång det nu skenade tåget var den borgerliga regeringen genom försämringar av trygghetsförsäkringarna. Sätter man igång någonting som ska få vårt land att susa fram, måste det i alla fall finnas någonting som bromsar. Eftersom det som skulle ha bromsat sågs som en onödig kostnad togs bromsarna (trygghetsförsäkringarna) bort och pengarna användes till att få upp farten. Ett bidrag till alla de med ett arbete skulle göra susen och få folk friska. Arbete ger hälsa och välstånd.

Jo pyttsan! Vid den tiden hade de makthavande bara sett toppen av ett isberg, nämligen det som i dag kallas psykisk ohälsa. De förstod inte att de nya strängare reglerna skulle innebära att läkares diagnoser och utlåtanden inte längre gällde. Det var Försäkringskassans handläggare som skulle granska att läkarnas diagnoser och om sjukskrivningar var riktiga. Många läkare har slitit sitt hår i förtvivlan över att lägga ner tid på att förtydliga insända sjukintyg, både en och flera gånger.

Vad som skapades var som när ett hus undermineras, utan vetskap för de som bor i huset. I det här fallet underminerade de politiska makthavarna hela det politiskt uppbyggda systemet. Följden kan bli att det rasar ihop utan förvarning, oroande tecken tyder på det. Och allt började med att många långtidssjuka utförsäkrades, nu finns det de som blivit det fler än en gång och ändå inte blivit friskare. Så myten om att invånarna genom de strängare reglerna skulle få folk att bli friskare, visade sig vara taget ur luften.

Var fanns empatin hos de politiska företrädarna när larmsignaler skickades ut via våra medier?

Inte minst efter att många långtidssjuka i förtvivlan tagit sina liv. I stället för att skapa hopp för den som råkat bli allvarligt sjuk, öppnades en avgrund på grund av att privatekonomin raserades. Ingen lyssnade på de experter som förutspådde att det skulle hända, de viftades bort med argumentet att de inte visste vad de pratade om.

Nu vet vi att det var den borgerliga alliansregeringen, som inte visste vad de riskerade att ställa till med. Vi har sett att människor som lever med ständig oro inte blir friskare, det gäller både sjuka och arbetslösa. När människor känner tröstlöshet orkar de inte längre tänka framåt, utan bara på att överleva från dag till dag.

Benämningen psykisk ohälsa låter finare än att människor blivit utbrända eller gått in i väggen, som man säger. Man försöker helt enkelt försöker skyla över den verkliga orsaken, att det är politiska beslut, som orsakat att ett stort antal människor blivit och blir sjuka. Åkesson gav sjukdomssymtomen ett ansikte, när han klappade ihop på grund av den mobbning han utsatts för. Även politiker oavsett vad eller vilka de representerar, är precis lika sårbara som alla andra.

Med den okunskap som uppenbarligen finns hos våra så kallade förtroendevalda, ska de helt undvika att genomföra samhälls-experiment där konsekvenserna inte går att överblicka. De politiska företrädare måste ut i verkligheten, som finns utanför maktens korridorer och lyssna på vad folk har att säga. I den slutna miljö de befinner sig, vågar ingen säga sitt hjärtas mening.

Så länge inte de båda blockens företrädare drar upp huvudena ur sanden, är det vad som finns synligt ovanför som visar invånarna var förståndet finns. Inte undra på att SD växer.

Sven-Erik Hemlin,

gatuintellektuell

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons