Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag ser en barnsjukvård i ruiner

Annons

Som gammal chef på barnkliniken och numera timvikarie är det med fasa jag ser hur den goda barnsjukvård vi har haft i Gävle på några månader har raserats.

Än mer beklämmande är den okunskap om barn och ungdomars särskilda behov som genomsyrar chefernas massmediala argumentering.

I en trängd ekonomi har personalen minskats och två vårdavdelningar har slagits ihop till en. Divisionschef Roger O Nilsson hävdar att orsaken är att medelbeläggningen bara har varit 72,8 procent och att vuxenavdelningar dras med överbeläggningar.

Inläggningar av barn och ungdomar ska självklart undvikas så långt det går om det finns bra alternativ i öppenvård – men de som verkligen behöver slutenvård läggs uteslutande in akut.

Om man föds tre månader för tidigt, har hjärnhinneinflammation, kommer i ambulans med kramper eller insjuknar i diabetes – då går det inte att vänta på att en plats ska bli ledig. En välfungerande barnklinik ska därför inte ha 100 procent beläggning!

Föräldrar och barn har dessutom i Sverige rätt att få åldersanpassad information, förberedelse, smärtstillning och behandling av specialutbildad barnpersonal. Så är det inte längre i dag. Barn tvingas att vårdas på vuxenklinik.

Vi har genom ett svärdshugg förflyttats 30 år tillbaka i tiden!

Om nu slutenvården måste reduceras borde väl klinikens öppenvård, framför allt hemsjukvården och dagsjukvården byggas ut eller åtminstone bibehållas? Icke så i Gävle!

En dramatisk resursminskning av öppenvården har lett till att en av landets bäst fungerande dagsjukvårdsenhet i Gävle-Sandviken nu ligger i ruiner.

Barn kan inte längre informeras och förberedas inför nålsättning, operationer och behandlingar.

Narkosen, öronkliniken och andra opererande enheter ringer och bönar om hjälp som inte lägre finns att få.

Jag föreslår att Roger O Nilsson gör ett studiebesök på vilken annan barnklinik som helst i landet för att inse vilken rimlig lägstanivå Gävle inte längre når upp till.

Hans Bäckman, seniorvikarie och före detta klinikchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons