Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag skäms lite för att bo i Gävle

Annons

Jag läste dikten ”Koll på dig” på Torget på nätet som anti jantelag. Ironiskt nog fick den en typiskt jantelagskommentar: ”Bra om man känner sig träffad” av ”Vi alla som tyvärr vet vem du är”.

Seriöst – vad är det för fel på Gävle egentligen?

Jantelagen är som en kung, kungen har makt, makten är jantelagen. Går du mot lagen är du inte lika mycket värd som vi, inte lika som vi, inte sticka ut, inte tro du är något, inte vara bra på något, inte vara rolig. Du ska vara tråkig, du kommer ändå inte få något annat jobb än på Enso eller dylikt, du kommer att vara lika som vi, ska vara som vi. Jante ger en lika kall vind som novembervindarna. Du syns inte. Du är inget.

Jag har mött jantelagen i alla år, har alltid gått emot den. Har alltid kunnat gå i egna skor, egna åsikter, egen musiksmak, eget liv, egen självkänsla. Det enda jantelagen har raserat är mitt självförtroende, som blev bättre efter studenten. Då jag slapp ut, började plugga på annat håll och träffade nya och härliga människor. Inget spår av jante någonstans! Träffade nya människor på andra håll, superhärliga. Önskar att jag hade hittat dem tidigare.

Mobbades psykiskt med utfrysning. Skämtade jag var de tysta, sa jag något hörde de inte, pratade jag inför klassen snackade de med varandra. Var alltid trevlig, alltid artig men fick tvärtom tillbaka. Jantelag och mobbning hör ihop. Syntes aldrig, satt aldrig vid samma bord i matsalen, alltid en bit ifrån i korridoren, ignorerades, ingen såg, ingen hörde, jag fanns inte. Jag var inte som dem, jag var som jag var, det får man inte i Gävle.

Det sorgliga med jantelagen är att den finns i så gott som hela Sverige, mest i bruksorter som i Gävle. Säkerligen även i Sandviken, Hedesunda, Hofors och definitivt i Skutskär! I Stockholm möter jag aldrig den attityden – kanske bara i förorterna, där kan jag vara mig själv.

Det finns inte bara i Sverige heller utan i hela Skandinavien och det är en skam. Jag skäms lite för att bo i Gävle. Jag skäms lite för att bo i det här landet med denna attityd. Finns det i andra delar av Europa? Inte vad jag vet.

Från en som önskar sig fått ändra ett par år av sitt liv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons