Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag skulle följa mitt Gävleborg i djupet...

Arbetslöshet, ungdomsarbetslöshet. Högst i landet här i Gävleborg säger man.

Annons

Olyckskorparna kraxar. Arbetsförmedlingen och andra vetare uppmanar ungdomar att ge sig av. Stockholm, Kiruna, Norge, kanske ännu längre bort.

Det är visst ett problem att Gävleborgarna är ovilliga att flytta härifrån. Vördnad och kärlek till sin hembyggd har numer blivit ett problem. Ungdomar har också blivit ett problem. En gång i tiden trodde jag att man talade med stolthet om dem som utgjorde mänsklighetens framtid. Men nej, de duger ingenting till. Bäst vore det om man kunde göra sig av med dem. Ut ur länet. Ut ur landet om möjligt.

Förlåt. Kanske jag missförstod det här. Kanske man säger detta av omtanke. Att det inte är ungdomarna det är fel på. Att det är länet som faller sönder. Uppmana de unga att lämna Gävleborg. Lämna det sjunkande skeppet innan det är för sent. Det är utan räddning nu.

Jag vet inte vilket av scenarierna som är värst. Jag drar mig till minnes något jag hört. Vid Tjernobylkatastrofen fanns det åldringar som vägrade låta sig evakueras från sina hem. ”Här är jag född och här ska jag dö”.

Förlåt den överdramatiska tonen. Min arbetsmässiga situation har gett mig anledning att fundera. Fundera på vad som verkligen är viktigt för mig. Det är inte anställningstrygghet som kommer först. Det är mina nära och kära. Mitt hem. Om Gävleborg är på väg ned i avgrunden så kommer jag att följa med ner i djupet.

Nej! Vi ska inte låta det ske. Människor har bott här sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Långt före våra äldsta sagor. Långt före centralisering, lönsamhet, långtidsarbetslöshet, köttberg, skitår och bemanningsföretag. Ingen ska tvingas flytta från sin hembygd mot sin vilja. Vi ska inte flytta bort eller från problemen. Vi ska lösa dem där vi står. Det finns en hållbar framtid i Gävleborg. Tillsammans kan vi skapa den.

Lämnar inte Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons