Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallar du dig för en Sverigevän?

/

Annons

Begreppet "Sverigevän" är kidnappat av de högerextrema. Vi ska vara för ett "etniskt homogent" Sverige (mot mörkhyade, även internationellt adopterade), anti-"pk", främja svensk kultur, historia och språk.

Men vad är egentligen typiskt svenska värderingar? Enligt svenska folket är det allemansrätten, språket, jämlikhet, midsommarstång och Nobelpriset. Uttrycket "allemansrätt" etablerades så sent som på 1940-talet. Svenska språket är fullt av utländska lånord.

Jämlikhet innebär att alla människor ska vara lika inför lagen och ha samma rättigheter och skyldigheter. Traditionen med majstång i Sverige härstammar förmodligen från Tyskland och kom till Sverige under medeltiden.

Alfred Nobels testamente säger bland annat att hans fredspris ska tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Och kåldolmar ("dolma" är turkiska för "fylld") och köttbullar ("köfte" på turkiska), tog soldater i Karl XII:s tjänst med sig från dåvarande Osmanska riket där de uppehöll sig under längre tid.

Demokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons