Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan landstinget ge vård inom rimlig tid för alla oss?

Annons

Med den här skrivelsen gör jag mig till tolk, inte bara för min egen grupp, utan för alla patienter, som nu är upprörda över, och vill protestera innan det är för sent mot, att våra privata sjukgymnaster med flera tas ifrån oss. Vi är många som känner stark oro, ja förtvivlan, över en förändring som vi endast kan se som en försämring för oss patienter.

Enligt regeringsbeslut är det dags för vårdval igen. Med det nya försvinner möjligheten för privata sjukgymnaster med flera att teckna avtal med landstinget. För oss patienter innebär det att vi inte längre kan gå som nu och få en stämpel i högkostnadskortet. Sjukgymnaster med flera är varslade och företagare blir tvungna att stänga, kanske med konkurs som följd. Vi känner med dem som drabbats samtidigt som vi oroar oss över att det kommer att bli långa vårdköer till sjukhusets sjukgymnaster och lång väntan på behandling. Och om företag läggs ned försvinner även träningslokaler och möjligheter till självträning i grupp eller enskilt.

Bland annat på Balkefors Idrotts- & Hälsocenter kan man efter undersökning hos deras sjukgymnaster få hjälp med olika behandlingar men även med träning så fort det är möjligt. I sjukhusets träningslokaler kan man inte fortsätta träna enskilt eller i egna grupper om man så önskar. En del menar att det även är skillnad att komma för undersökning hos sjukgymnaster på sjukhuset eftersom de ofta där får ett träningsprogram med sig hem för självträning, vilket tyvärr brukar bli liggande.

Här går flera och tränar regelbundet i olika grupper eller enskilt med hjälp av tryckluftsmaskiner och andra redskap, som ger bra träning för de krämpor som många av oss har. Särskilt för oss kroniskt sjuka med ständig värk är träning efter var och ens förmåga möjlig och oerhört viktig. Att kunna träna i den nya sortens gymnastiksalar är inte en lyx utan en möjlighet och ett måste egentligen för alla. Vi kroniskt sjuka och alla övriga som går och tränar för att kunna hålla oss så rörliga som möjligt bekymrar oss över vart vi ska ta vägen om vi dels inte kan få behandling som nu utan långa köer och om vi dels inte har någon plats att gå till.

De som är varslade behandlar för närvarande 25 000–30 000 patienter per år. Har landstinget vård inom rimlig tid för alla dem?

Om de berörda företagarna tvingas lägga ned sin verksamhet leder det till färre företag, fler arbetslösa och nya tomma lokaler.

En ny vårdvalsmodell ska väl inte innebära en försämring för landstingets patienter. Vi som finns med bland de 25 000– 30 000 som behandlas av privata sjukgymnaster med flera vill tro på att vårt landsting ser till sina patienters bästa och därför ger oss en chans till fortsatt möjlighet till bättre livskvalitet.

Refererande till att det finns landsting i södra Sverige och i Värmland som prövat det nya vårdvalssystemet men valt att gå tillbaka till det gamla hoppas vi att vårt landsting med tanke därpå omprövar sitt beslut.

Snälla, snälla, snälla låt våra sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer få teckna landstingsavtal även efter det nyårsklockorna klingat ut.


Livslust med träning för quinnor och män

ordförande HSO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons