Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vem som helst vårda en multisjuk?

Annons

Sista året/åren har rapporter kommit i dagen om vanvård, svält och integritetskränkning inom äldreomsorgen. Det finns naturligtvis många orsaker till varför detta händer.

Något som jag har frapperats av i massmedia är när det rapporteras om nedläggningar av fabriker, indragningar på arbetsplatser eller långtidsarbetslösa och hur man ska kunna lösa problemen med alla friställda. Oerhört ofta får jag då höra politiker, tjänstemän och journalister uttala sig om att äldreomsorgen kan ta emot dessa arbetslösa. Alltid är det äldreomsorgen som ska fixa till det och ge plats för dessa personer som är helt outbildade och saknar utbildning inom vården. Senast 6 februari var det Sollentuna kommun som hade förslag att ungdomar skulle få mindre betalt om de arbetade i äldreomsorgen!

Det är en människosyn som är så horribel att man inte tror det är sant. Vilken annan arbetsplats skulle ta emot dessa arbetslösa utan rätt utbildning? Många gånger hör man också ungdomar/vuxna säga ”att får jag inget annat, så kan jag ju jobba inom hemtjänsten eller äldrevården”. Vad är det för syn vi har på våra gamla svårt sjuka medmänniskor?

En av orsakerna tror jag finns i den dåliga respekten för äldre hos politiker, tjänstemän, journalister med flera. Varför skulle det annars se ut som det gör i dagens samhälle när det gäller äldrevården. Det skapar en syn hos våra unga/vuxna som är mycket förödande för den framtida vården.

För att kunna ge en bra mänsklig äldrevård krävs minst undersköterskeutbildning med hanledning av specialistsjuksköterska och läkare.

Hur vet en outbildad person hur man matar en svårt sjuk människa?

När man har blivit så handikappad att man inte längre själv kan äta, är det oerhört viktigt att ha den kunskapen för att den sjuke ska kunna få njuta av maten. Det handlar inte bara om att bli mätt – måltiden är också en mycket stor social del av vården som påverkar hela människan.

Politiker och tjänstemän, tänk en gång extra innan ni gör era uttalanden om hur man ska lösa problemet med arbetslöshet.

Anita Runvald

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons