Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klargörande om pensionsförändringen 1994

/

Svar till Christer W , 2 juni

Annons

 1994 förändrades pensionssystemet i Sverige. Det gjordes en överenskommelse i riksdagen mellan fem partier, S, M, FP, KD och C. Den innebar bland annat att ansvaret för garanti och förtidspensioner flyttades från pensionsfonderna till staten. Tidigare hade dessa bekostats av inbetalningar till pensioner. Istället så skulle de bekosta statskassan, och alltså finansieras via skatter, precis som till exempel försörjningsstöd. I samband med det så fördes också en del av pensionsfonderna över till staten som kompensation, det som felaktigt kallats stöld.

 Hade pensionärerna velat ha kvar utbetalningarna av förtids- och garantipension?

Knappast, förändringen innebär att pensionärerna får mer nu än de skulle ha fått annars.

Till exempel så beräknas utbetalningarna för garantipension 2015 bli 15,9 miljarder, pengarna (258 miljarder)som fördes över skulle snabbt ätas upp av utgifterna och tära på pensionerna.

 Så ser historien ut, men hur är det då med de förslag som framkom på Socialdemokraternas kongress i helgen?

De handlar om att ge AP-fonderna ökade möjligheter att investera i tex infrastruktur och bostäder, återigen ingen stöld. Utan en möjlighet att istället för att investera i aktier i börsnoterade bolag göra detsamma i andra projekt. Ingen skulle påstå att det vore en stöld av pensionspengarna att investera dem i ett aktiebolag, det görs idag för fullt, trots att de kan störtdyka och gå i konkurs. Investeringar i sådana här projekt är snarare både säkrare och stabilare.

 Patrik Lundqvist

Elin Lundgren

Åsa Lindestam

Raimo Pärssinen

Riksdagsledamöter S Gävleborg

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons