Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klokt dioxinbeslut!

Annons

Yrkesfiskarna vill sända ett stort tack till myndigheter, politiker, kunder, media och alla övriga som har stöttat och aktivt påverkat processen för att regeringen skulle ta ett klokt beslut i dioxinfrågan.

Med Kennet Luttis onyanserade och oinitierade debattinlägg i fredagens Arbetarbladet är lågvattenmärket nått i debatten om undantag för dioxiner. Upplysningsvis finns S-företrädare i riksdagen som stödjer beslutet om ett undantag. Yrkesprofessionen torde vara irrelevant i detta sammanhang.

Några klarlägganden:

Yrkesfiskarna har aldrig någonsin ställt arbetstillfällen före folkhälsan.

Intaget av strömming har minskat sedan 2002, då Sverige och Finland fick sitt första undantag.

Dioxinet i Östersjön har minskat. Detta har inte framkommit i debatten.

Nyttan som finns i fisken finns kvar och har inte minskat.

”Bryssel” har talat om att Finland och Sverige får ett permanent undantag för dioxiner för fet fisk om man söker ett sådant och att det finns relevanta kostråd. Livsmedelsverket har efter åtta år kommit underfund om att de inte har nått ut med sina kost-råd. Landsbygdsministern har talat om att Livsmedelsverket ska intensifiera sitt arbete med att nå ut med kostråden och detta är något som näringen stöttar. Om intresse finns kan man titta på de kostråd som England och Finland har gett ut och där man rekommenderar större intag på grund av att nyttan överstiger risken.

Ett skäl som Livs- medelsverket anger för att inte rekommendera ett undantag är att de, enligt egen utsago, inte har nått ut med sina kostråd. Det är en märklig anledning, eftersom de själva rår över situationen och att man vid tidigare sökta undantag har sagt att nyttan i fisken överstiger riskerna.

Med relevanta kostråd som når mottagaren löper ingen risk att få men av att äta fet fisk från Södra Bottenhavet.

Vi efterlyser också kostråd för andra matgrupper som står för en högre andel av dioxinintag, än vad fet fisk från Östersjön gör.

Brittmari Karlsson

PO Gävlefisk ekonomisk förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons