Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompletteringstrafik ger livskvalitet


Tierps kommun har under senaste tiden satsat på en dialog/samråd med medborgarna och syftet torde vara att försöka fånga upp synpunkter och önskemål om till exempel den kommunala servicen.

Annons

Jag läser att även frågorna om kollektivtrafiken är uppe till diskussion, och det är bra.

Samtidigt verkar det vara så att kommunen givit upp alla ambitioner att underlätta för de personer i kommunen som inte nås av den kollektivtrafik som landstinget svarar för genom UL.

Upplands Lokaltrafik kan naturligtvis inte ordna trafik överallt, utan det måste finnas ett rimligt resandeunderlag för att trafik ska ordnas. Det är här som kommunen kommer in i bilden och kan underlätta för oss som bor så till att det är alltför långt till en busshållplats. Glöm inte att Tierp är en landsbygdskommun!

En kommun har möjlighet att ordna med vad som brukar kallas kompletteringstrafik som innebär att medborgarna kan få möjligheter till vissa resor till lägre pris. Det skulle underlätta för många människor runt om i kommunen som bor på ställen som andra kallar avsides.

Sådan kompletteringstrafik fanns i Tierps kommun före 2012 men avskaffades när kollektivtrafiken omorganiserades.

Jag har skrivit till kommunen och föreslagit att denna trafik återinförs eller i varje fall att man utreder förutsättningarna för sådan trafik. Tyvärr har kommunalrådet svarat ganska fåordigt om att kollektivtrafiken är en landstingsfråga vilket alltså inte är något svar eftersom frågan gäller om kommunen kan komplettera landstingstrafiken.

Många kommuner i Sverige har någon form av kompletteringstrafik och närmast till hands är Östhammar. Varför orkar eller kan inte Tierp i varje fall utreda förutsättningarna och kostnaderna så att det finns ett underlag att ta ställning till?

Nu är det någon som tycker att det är ganska få personer som berörs av detta kommunikationsproblem men bara i Hållnäs är det cirka 400 personer som skrivit på listor om att kompletteringstrafiken borde få vara kvar. Om det skulle vara så att det är ett fåtal som verkligen behöver tjänsten så torde ju kostnaden vara ringa men för den enskilde är det en avgörande skillnad i livskvalitet.

Gör något!

Carin Lignér Hållen

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons