Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komvux är till för dig

Det är med bestörtning jag läser insändaren i Arbetarbladet 10 januari, signerad ”Young human”.

Annons

Jag arbetar som lärare inom Komvux i Gävle och tar mycket illa vid mig av din erfarenhet och beskrivning av just Komvux. Om det är Komvux i Gävle framgår inte av insändaren.

Du skriver att du misslyckats inom ungdomsgymnasiet och därför sökt till Komvux som du beskriver som ”tryggt men pinsamt”.

Komvux är till för personer i din situation, därav min bestörtning av din erfarenhet av utbildningsanordnaren.

Komvux riktar sig till dem som inte lyckats under den tidigare studietiden, till dem som behöver komplettera med ämnen för att kunna söka högskola, till dem som på grund av många olika anledningar väljer ett helt nytt yrke, en så kallad yrkesutbildning, för att efter avslutad utbildning anställas inom yrket.

För mig som lärare inom komvuxverksamheten tycker jag att det är pinsamt om du inte anser dig fått det stöd och den stöttning du har rätt att erhålla inom denna utbildningsform.

Lärarens huvudsakliga roll är att med befintliga medel engagera, entusiasmera, uppmuntra, väcka intresse och inte minst utmana studerande för att inhämta de kunskaper som tydligt framgår i målet för kursen, i kursplanen.

Läraren ska lotsa, vägleda, underlätta kunskapsinhämtandet för studerande men det faktiska jobbet måste studerande utföra själv. Klassiskt uttryckt ”du kan leda hästen till vattenhålet men den måste dricka själv”.

Visst underlättar det om studeranden och läraren kommer överens, relationsmässigt, men det är än viktigare att läraren bidrar med att skapa förutsättningar för studerande att tillskansa sig kunskap.

Inom Komvux Gävle erbjuds förutom lärarstöd, god teknisk utrustning, trivsam studiemiljö i ändamålsenliga lokaler, studierum, grupprum, datortek, bibliotek, ”stödstugor” inom olika ämnen, dyslexilärare, kurator med mera. Allt för att underlätta kunskapsinhämtandet och ge stöd till dem som saknar studievana.

Som svar till många insändarskribenter som via insändarsidan visar sitt missnöje gentemot hantering, bemötande och service från myndigheter eller andra verksamheter brukar det stå ”ta kontakt med oss inom verksamheten så får vi reda ut missnöjet eller det du har klagat på”. Det är, enligt mitt synsätt ett förfärligt uttalande som egentligen går ut på ”kom till mig så ska jag försvara, förklara och tala dig till rätta”.

Därför tänker jag i stället tipsa dig om följande:

Använd dig av ”klagomålsrutinen” och framför ditt klagomål eller din upplevelse i mötet/kontakten med utbildningsanordnaren. Allt för att vi ska kunna bli bättre.

Kontakta studievägledningen i den kommun du är mantalsskriven i, beställ tid hos en studie- och yrkesvägledare, förbered dig väl med vad du vill i framtiden. Tillsammans med studie- och yrkesvägledaren gör du upp en studieplan, kortsiktigt och långsiktigt. Jag hoppas att du återkommer till Komvux för framtida studier och att din negativa upplevelse och dina klagomål på oss lärare kan vändas till något fruktbart i verksamheten och ger dig framtidstro där du förverkligar dina visioner och drömmar.

Annika Nordin

Komvuxlärare vård- och omsorg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons