Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämna inte Jädraås att dö!

/


Ett 20-tal villor, kanske fler, i Jädraås är sommarstugor.

Annons

Där finns en nedlagd skola. Det fanns intresse för att öppna friskola, men den personen fick höra av våra pampar att ingen ”utböling” ska komma och bestämma här. Men det skickades ut inbjudningar till en studieresa till Svågadalen för att ta del av deras glesbygdssatsning. Hudiksvalls kommun har gett Svågadalens in vånare förtroendet att driva en personalnämnd och en demokratisk församling där medlemmarna är opolitiska. De har i uppdrag att förvalta förskola, skola och äldreomsorgen samt kultur och fritid.

I Ockelbo kommun började de i fel ände. Där lägger man ned skolor i de små byarna med följden att barnfamiljer flyttar från kommunen. Följden blir en utdöende bygd. Jädraås kan inte överleva av vindkraft, hyttan och järnvägen. Men de förtroendevalda som godkände vindkraftsbygget lovade otaliga arbetstillfällen. Man röstade ja till skolnedläggningen. De lade ned sina röster, alltså sa de ja till en nedläggning.

Ingen av de i byn som är förtroendevalda följde med på studiebesöket i Svågadalen. Vi har inte sett fler arbetstillfällen, några inflyttade barnfamiljer utan tvärtom. Vi blev bjudna på en studieresa till Svågadalen. Börjar ni inse att ni som bestämmer har gjort bort er totalt eller förstår ni inte att ni är den största orsaken till att Jädraås är en utdöende bygd, precis som byarna längre norrut? Men för sent ska syndaren vakna, och utbölingarna skrattar bakom era ryggar.

Jädraåsbo med ett leende på läpparna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons