Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets information är medvetet styrd

Landstinget har i dag anställda för att forma mediabilden av sjukvården i Gävleborgs län. Skattepengar används alltså för att medvetet skapa och ge den information till allmänheten som passar landstingsledningen (som nästan helt består av Gävlebor).

Annons

Denna styrda information försvårar för massmedia att ge en allsidig och nyanserad bild. Som jag ser det är det ett bekymmer för demokratin att inte obekväm information når tidningarna och ger underlag för hur vi ska rösta och för de folkvalda hur de ska representera oss.

Exempelvis ligger ett förslag på neddragningar inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Detta kommer att beslutas av landstingsfullmäktige 20 maj.

Om det går igenom kommer det att leda till allvarliga försämringar för psykiskt sjuka barn, till exempel deprimerade självskadande flickor.

Detta är en grupp som man politiskt prioriterar, men de riskerar nu att inte ha någon mottagning att gå till i Sandviken och Söderhamn, om beslutet går igenom.

De kommer att vara helt beroende av att få skjuts och kommer att få stor frånvaro från skolan. Här ser vi tydligt skillnaden mellan vad som är prioriterat och vad som görs i verkligheten. Det går inte att säga en sak och göra en annan utan att det får konsekvenser för trovärdigheten.

Jag vill uppmana alla er folkvalda att begära rejäla underlag innan ni går till beslut. Olika besparingsalternativ bör belysas, som exempelvis att koncentrera den dyra, högspecialiserade vården från Gävle till exempelvis Uppsala.

Det kanske ger mindre negativa konsekvenser för befolkningen och en större varaktig besparing för landstinget.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons