Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsa läxor eller tänka själv?

Svar till Marcus Henriksson, 15 juni

Annons

Klimatet är alltför omfattande för insändarsidor. Därför tar jag upp enstaka punkter här, men hänvisar till utförligare information.

Våra kunskapsnivåer är olika. Men viktigare är nivån på erfarenheter. Han har varit med i dryga 20 år, medan jag varit med i dryga 80 år och dessutom arbetat i många länder. Han är nöjd med att läsa en bok. Han behöver läsa en till: Tege Tornvall "Solen driver vårt klimat". Men framför allt måste han lära sig att tänka själv. Kritiskt.

Henriksson tror att "99,99 procent av världens forskare är överens om klimathotet". Det är inte sant. Klimatpanelen IPCC har reducerat majoriteten till 97 procent med hänvisning till flera "studier". Dessa har varit så subjektivt utförda att de bara visat enstaka procent, googla "fusk i klimatdebatten". Att IPCC refererat till dem vittnar om dess vetenskapliga inkompetens.

IPCC är en "intergovernmental" organisation, det vill säga "mellanstatlig", rent politisk med andra ord. Dess förutsägelser vilar på datorsimuleringar, som dess egna experter förklarade meningslösa redan 2001, googla "ipcc tar wg1 505" och läs stycket som börjar "In sum. . ." IPCC förtjänar ingen trovärdighet. Det gör däremot det fullskaleprov vi haft under 60 år. Då har både temperaturen och halten koldioxid i luften stigit. Jorden har blivit grönare, skördarna ökat dramatiskt och nära två miljarder människor har lyfts ur extrem fattigdom, googla "klimatförändringarnas verklighet". Både värme och utsläpp är alltså bra. Efter ett fullskaleprov vet man och behöver inte gissa.

Koldioxid påverkar klimatet så lite att det inte kunnat mätas. IPCC:s larm har oftast slagit helt fel. Polarisarna smälter inte i ett 30-årigt perspektiv, isbjörnarna mår bra, havet stiger inte onormalt, fler söderhavsöar växer än minskar, havets pH är stabilt basiskt, orkaner och cykloner har blivit färre sedan 1990-talet.

Jag kommer gärna till Marcus Henrikssons skola och visar fakta som stöder mina påståenden.

Sture Åström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons