Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt arbetslösa arbeta i skolorna

En sketch i tv från 70-talet med skådespelarna Ernst-Hugo Järegård och Jan-Olov Strandberg, handlar om att Ernst-Hugo fått ett AMS-jobb.

Annons

Entusiastiskt berättar han om hur han på det här jobbet får vara tillsammans med barn och utföra vissa saker på en skolgård.

Jan-Olof Strandberg kan inte låta bli att påpeka att Ernst-Hugos jobb inte är något riktigt jobb. ”Sådant där kallade man för nödhjälpsarbete förut”, säger han syrligt.

Ernst-Hugo kan inte låta bli att fråga om Jan-Olofs jobb. Det visar sig att han tillverkar fjärrkontroller (jag tror det här var 1974) och att hans fru jobbar med att framställa tuggummin. Ernst-Hugo får nu veta att det här är jobb som ingår i produktionen och därför är riktiga jobb.

Nu skriver vi 2009 och i tv visas bilder från en skola i till synes total upplösning: nya betygssystem i parti och minut; förtvivlade lärare; och barn som i vissa fall jagar dessa lärare med kniv eller sax. ”Vi måste få in flera vuxna i skolan” hör jag ibland i tv-bruset. Just det. Här går människor arbetslösa och mår dåligt, de som i stället skulle kunna vara i skolan och hjälpa lärarna.

På så sätt håller man ett öga på eleverna och när de får problem skulle de kunna vända sig till denne vuxne och få råd och prata av sig. Naturligtvis ska de som blir anvisade det här jobbet vilja ha med barn och ungdomar att göra och det är inte tal om att de ska överta skolpersonalens arbete, de ska bara vara en stödjande hand.

Jag gick i skolan i början på 60-talet och skulle inte haft något emot att ha någon vuxen att tala med på skolgården.

Inför perspektivet att sitta på ett ålderdomshem och bli omhändertagen av personal som har som skolbakgrund att de jagat lärare med kniv eller sax, måste något hända!

Jag vet inte i detalj hur något sådant här som ”arbetslösa vuxna i skolan” skulle fungera: och allt kanske betraktas som en utopi, men vad är en skola där lärarna tycks ligga och trycka bakom något skåp och tvingas polisanmäla en sjuåring?

Många arbetslösa har rikliga erfarenheter och ofta barn som är vuxna och som borde kunna tas tillvara på en skolgård, i stället för att de går hemma och mår dåligt och känner sig obehövda!

e

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons