Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt arbetssökande studera på Komvux

Svar till Charlotte Humling, 16 januari

Annons

”Fråga efter det stöd just du behöver? föreslår Charlotte Humling, chef på Arbetsförmedlingen i Gävle.

Men hur mycket stöd finns det egentligen att få på Arbetsförmedlingen. Vi kan ju börja med utbildningen, som Arbetsförmedlingen erbjuder, vilket skämt.

Vård och Omsorgsprogram inriktning äldreomsorg, motsvarande 1 500 gymnasiepoäng. Inga andra inriktningar erbjuds vid denna aktuella start. Som ligger i Boden eller i Göteborg. Vem får fast jobb på denna korta utbildning på 65 dagar. För det är väl fast jobb som man strävar efter. Vem vill jobba för 100 kronor i timmen och slita som ett djur inom äldreomsorgen? Nej tack! Varför upphandla med Lernia? Det lär väl kosta arbetsförmedlingen 100 000-tals kronor. Eller som de hade tidigare på Arbetsförmedlingen i Gävle, ett privat företag som anställer personlig assistent verksamhet. Även här skulle man få gå på kurs i ett antal månader. Varför gynna välbärgade företag.

Arbetsförmedlingen trodde jag var för den enskilda arbetssökandes bästa alternativ, för att få fast arbete och slippa gå på a-kassa eller eller använda sig av social kontorets låga inkomst. Eftersom Arbetsförmedlingen är ett statligt organ, måste de kunna trycka på att det bästa alternativet är att upphandla med Komvux med en helhets utbildning, så som Vård- och omsorgs-programmet eller Barn och fritid. Eftersom de skriker efter kompetent folk inom dessa yrken. Vilket man även har chans att få en fast tjänst om man har denna kompetens.

Jag tror även att flera skulle utbilda sig vidare till sjuksköterska och förskollärare om det får mersmak av yrket. I längden kommer detta att gynna Sverige. Så hur tänker Arbetsförmedlingen och politikerna egentligen? Jag anser att det enda man får hjälp med av Arbetsförmedlingen är att få en pratstund med en handläggare på arbetsförmedlingen, som eventuellt kan hjälpa än att skriva ett CV, och tala om vilka idiotiska låginkomst- arbeten som finns, eller att arbetsgivaren kan anställa med bidrag i från staten. Nu är det nog, ge arbetssökande de bidrag de behöver för utbildningen på Komvux i stället för att gynna företagen. Det är ju dock människorna som ska kunna jobba för att kunna få Sverige rullning med ekonom inom handeln med mera.

En arbetssökande

SVAR DIREKT:

En arbetsmarknadsutbildning ska vara kort och tydligt riktad mot den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Den syftar till att stärka den arbetssökandes möjligheter att få ett jobb och samtidigt underlätta för arbetsgivarna att få arbetskraft med lämplig kompetens. Vilka företag Arbetsförmedlingen anlitar som utbildningsanordnare styrs av lagen om offentlig upphandling och är ingenting som vi kan välja fritt. Jag är övertygad om att de allra flesta människor, undantag finns förstås alltid, vill ha en fast anställning och det är ingenting som säger att man inte kan få det efter en kortare utbildning. Men jag vill poängtera att det alltid är arbetsgivaren som anställer, inte Arbetsförmedlingen. Vidare är utbildning aldrig till skada och det är inga problem att fylla platserna på utbildningen inom vård och omsorg och vården har stora rekryteringsbehov i vårt län liksom i Sverige i övrigt.

För många är ett jobb inom äldreomsorgen ett drömyrke, andra ser nyttan av att ha ett jobb överhuvudtaget hellre än att gå sysslolös. Det är få förunnat att börja på toppen, man måste arbeta sig uppåt. Ett jobb kan leda vidare och inte minst är det viktigt erfarenhetsmässigt och något att sätta upp på sitt cv.

Arbetsförmedlingens uppdrag, som vi får av regeringen, handlar om att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad både för arbetssökande och för arbetsgivare. Det gör vi genom att hjälpa dig som arbetssökande att hitta ett jobb och genom att hjälpa företag att hitta rätt kompetens.

Om du inte är nöjd med vårt arbete, har andra funderingar eller vill diskutera mer är du välkommen att personligen höra av dig till mig.

Charlotte Humling

chef Arbetsförmedlingen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons