Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt oss få sova längre!

Annons

Många elever känner stress på morgonen och hinner inte ens äta. Man struntar i frukosten för att hinna i tid till skolan, det tycker vi är fel. Sveriges skolungdomar tvingas ofta starta skolan klockan åtta, vilket innebär att vi måste gå upp redan klockan sex-sju. De som bor i ytterområdena måste ta en buss redan strax efter sju. Vi vill ha sovmorgon och inte börja tidigare än nio på morgonen för att kunna prestera bättre. Det är inte bara eleverna som drabbas av stressen på morgonen, även lärarna får stressa på morgonen.

Om man börjar senare på dagen så blir man piggare när man kommer till skolan, vilket leder till att vi presterar bättre. Vi blir också mer fokuserade och kan lättare koncentrera oss på vad läraren säger. Lärarna får mer tid till deras planering av klassen och dagen, och alla hinner äta frukost, fixa sig och hinna i tid till skolan utan att stressa.

Visst kan man tänka att det blir senare dagar och då lägger man sig senare, man hinner inte göra läxorna och så vidare. Men om man trycker ihop schemat, lägger kortare raster, tar bort håltimmar så blir det inte så sent. Dessutom är det viktigare att vi får dagsljus på morgonen än på kvällen. En annan sak är att de flesta som lägger sig vid en viss tid brukar fortsätta göra det, de flesta lägger sig ändå inte senare bara därför att de har sovmorgon nästa dag. För de som ändå lägger sig senare så är det viktigaste ändå att de får de extra timmarna på morgonen än på kvällen.

En studie visar på att två av tre tonåringar sover för lite, vilket leder till större konsumtion av tobak, alkohol, godis och så vidare. När man sover för lite ökas även risken för att bli överviktig. En av många forskningar visar att man som tonåring i puberteten somnar ungefär två timmar senare än i tidig ålder, vilket leder till att vi blir mer morgontrötta och får för lite sömn när vi måste upp så tidigt på morgonen.

Om man nu äter klockan sju på morgonen och äter lunch vid tolv får man ett gap på ungefär fem timmar utan mat. Vissa äter inte ens på morgonen, då går det ännu längre tid utan mat. Det är alldeles för mycket tid utan mat, vilket leder till att vi blir trötta, orkar inte lyssna på lektionerna, lärarna blir trötta på oss och det blir lättare bråk. Dessutom så får vi en sämre energibalans, vilket inte är särskilt bra.

Lyssna på oss elever och ge oss sovmorgon. Visa att Sverige är en demokrati!

https://www.newscientist.com/article/dn26099-open-school-later-so-teens-can-lie-in-say-us-doctors#.U_8fJ2TV_ZR

https://nyheter24.se/nyheter/forskning/807476-vetenskapen-infor-sovmorgon-i-skolan

http://m.netdoktor.se/traning-kost/artiklar/ma-battre-at-regelbundet/

9D, Murgårdsskolan

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons