Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likheten mellan politiker och bortskämda tonåringar

Annons

I takt med att man byggt Sandbacka park, resecentrum, nya bostäder i Kanalgränd och fått en arena på halsen som man inte har råd med har kommunen ökat sin pensionsskuld till nästan 1 miljard. Det är pengar man skulle ha satt av för att kunna betala framtida pensioner.

Likviditeten, det vill säga förmågan att finansiera till exempel investeringskostnader är låg, liksom soliditeten. Det är måttet på hur det går för kommunen på lång sikt. Det värdet ligger på -1,9 procent och skulle ha varit 100 procent om kommunen varit ekonomiskt välskött.

En effekt som det här får, är att när Sandviken får stora pensions- avgångar måste man ta av medel som skulle ha använts i verksamheterna för att betala pensioner.

Det är troligt att man måste minska antalet anställda inom kommunen. Det blir färre lärare, färre undersköterskor och så vidare.

Trots att Sandvikens kommun har en usel ekonomi är investeringsnivån hög. Den har de senaste åren legat på i snitt 100 miljoner per år. Till detta måste man låna. Skulderna är redan nu 1,1 miljard.

Om jag vore ekonomi- chef i den här kommunen skulle jag säga upp mig i frustraton över läget. Sandvikens politiker med makt att besluta, beter sig som de bortskämda ungdomarna som skildras på tv, med en väsentlig skillnad. Här finns inte några rika föräldrar som tar hand om kostnaderna när kommunpolitikerna investerat sönder den kommunala ekonomin.

Det är skattebetalare, Sandvikenhus AB:s hyresgäster och abonnenter hos Sandviken elverk som ska bära lasset.

Oftast är vi ovetande om vad glassiga investeringsplaner döljer.

Elvy Drugge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons