Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda in tallriken och lägg den i soppåsen

Annons

SVAR TILL

”Maiken”,

9 oktober

Vi på Gästrike Återvinnare vill tacka dig för att du tar dig tid att fundera över ditt avfall och för att du är mån om att göra rätt.

Att sortera så mycket som möjligt av ditt avfall är en bra målsättning. Keramik och porslin som inlämnas till återvinningscentralen blir fyllnadsmassa vid nybyggnationer av vägar. Har man, som du, däremot inte möjlighet att ta dig till en återvinningscentral, lindar du in den trasiga tallriken väl och kastar den i soppåsen.

Grundtanken är att återvinning är att föredra framför förbränning av sopor. Sorteringen och återvinningen spar mängder av energi och därmed vår miljö.

När det gäller termometern (oavsett om det är en äldre kvicksilvertermometer eller en nyare batteridriven) och glödlampan (och lågenergilampor) är det viktigt att lämna dem till en bemannad återvinningscentral. De är farligt avfall och ska inte förbrännas i din soppåse. Om tungmetaller kommer ut i naturen vållar de stor skada på vår miljö.

Varje höst kör vi en tur i regionen med en rullande miljöstation. Till den kan du också lämna in elavfall och kemikalier. Den rullande miljöstationen är på turné just nu men har dock passerat Skutskär redan.

Som du kanske redan vet kan du beställa hämtning av grovsopor och farligt avfall. Då får du betala 440 kronor per timme för transporten.

I höst ser vi över hur avfallshanteringen ska se ut fram till år 2020. Jag tar med mig frågan om det går att få fler och närmare ställen där man kan lämna in farligt avfall och elavfall. Vi kommer att ha ett diskussionsmöte i Älvkarleby tisdag 13 oktober klockan 18.00 i kommunhuset. Du är också välkommen att kontakta oss via telefon eller webb.

Tack för att du bidrar till en bättre miljö!

 

Åsa Rosander Greholt,

informatör Gästrike Återvinnare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons