Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal handel ger lokala jobb

Att handel ger jobb har nog aldrig varit så tydligt som i dessa dagar. Vi har under ett par månaders tid kunnat läsa om den vikande orderingången inom industrin med stora varsel som följd.

Annons

Inte så anmärkningsvärt kanske då alla kan se det tydliga sambandet med den globala konjunkturnedgången. Jaha, vad gör vi då? Sätter oss med armarna i kors och väntar på att det ska vända? Ja, det är en möjlighet – en relativt enkel strategi som inte kräver vare sig eftertanke eller handling – men som också kan ge förödande konsekvenser om den globala ekonomiska ”svackan” blir långvarig. Redan innan varslen på Sandvik har verkställts ser vi hur Sandvikens kommun tvingas till nya nedskärningar inom såväl barn- som äldreomsorg, indragna busslinjer och ytterligare besparingar verkar, tyvärr, vara att vänta. Det är en ganska enkel matematik att minskat antal lön- tagare bland kommunens invånare ger minskade skatteintäkter och således mindre pengar i kommunens kassa.

Om både företagare, privata konsumenter samt kommunala instanser och bolag väljer lokal handel med lokala företag kan vi skapa flera jobb och således också öka kommunens skatteintäkter. Pengar som ger möjlighet till att driva förskolor med en högre lärartäthet och möjligheten att vårda våra äldre med de resurser som de förtjänar (och faktiskt har jobbat ihop till en gång i tiden). Den här gången är det inte ”bara” för miljöns skull som det är viktigt att de pengar vi handlar för spenderas på hemmaplan. Vi har en möjlighet att påverka, om inte den globala krisen så i varje fall den lokala ekonomin. Och det är ett bättre alternativ än att sätta sig med armarna i kors...

Företagarna i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons