Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyft och hylla lärarna!

/


- Ja, du ska åka E4 och sedan svänga vänster.

Annons

- Men varför ska vi svänga?

- Jo, för att Lisa sa att det var bäst så. Alla andra gör ju det.

Det svenska samhället har svängt av från E4:an och in på en väg som stannar utvecklingen när det gäller vår utbildning. Det finns en väg som vi brukade åka, på den tiden när lärare stod i fokus. Den hette Kunskapens väg. Oroade bilister skapar nu förvirring. Det som verkar oroa mest är den brist på kunskap som PISA-rapporten visar, samtidigt som allt färre vill bli lärare och antagningspoängen för att bli lärare minskar. Ett utfall som ger drastiska konsekvenser på vägarna. Regeringen har höjt högskoleprovets antagningspoäng för att bli lärare från 0,1 till 0,5, och politiker vill minska klasserna för ökad kunskapsutveckling.

- Det känns som om bilen snart får motorstopp.

- Varför ska vi egentligen svänga av från E4 när den var så bra? Är det inte bättre att förstärka det vi har?

Vad vi har är många duktiga lärare som gör ett bra jobb. Trots att samhället har ett stort fokus på utbildning är det väldigt sällan vi uppmärksammar lärarna. I stället fokuserar vi på problemen, det vill säga återvändsgränden vi svängt in på. Vilket leder till att Lärarutbildningen SCB:s prognoser visar att år 2030 kommer det att saknas drygt 30 000 lärare. Våra duktiga lärare kommer inte att vilja jobba som lärare när vi inte visar uppskattning. Samhället borde börja i andra änden genom att göra läraryrket mer attraktivt. Vi vill att samhället ska fortsätta på den E4 som fanns förr genom att uppmärksamma lärarnas fantastiska sidor.

Det finns hyllningar för bästa idrottare, bästa film, bästa skådespelare, så varför har inte samhället lyft fram lärare på samma sätt? Vi måste inse att samhället har kört in på fel väg och skapat en förvrängd bild av lärare. Det är vårt ansvar att göra yrket mer attraktivt. Precis som vi alla samlas framför tv:n när det är OS ser vi framför oss hur vi samlas framför datorn när en av våra mest framstående lärare undervisar.

Ett nytt fenomen som vi redan sett starten på från de mest kända universiteten i världen, däribland Karolinska.

Nu finns ett nytt initiativ, som är helt ideellt: Kunskapens väg en hyllning för Sveriges lärare. Kunskapens väg delar årligen ut ett pris till Sveriges lärare vars undervisning utmärkt sig extra mycket. Röstningen görs av Sveriges alla gymnasieelever och en jury.

Hyllningens huvudsyfte är att skapa en ball syn på yrket genom att uppmärksamma alla duktiga lärare. Svenska skolor vimlar av kompetenta, energiska, kreativa och inspirerande lärare som varje dag gör skillnad för sina elever. Dessa människor ska samhället lyfta fram för att på så vis attrahera fler att vilja bli lärare. Kolla vidare på www.kunskapensvag.se.

Beata Kull,

nybliven student som skapat hyllningen ideellt och helt på egen hand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons