Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på oss, Jan Björklund

Käre Jan Björklund. Ett nytt år står för dörren.

Annons

De senaste åren har paketen och nyårslöftena på högskoleområdet alla innehållit reformer. Frihetens klockor har till exempel ringt för både studentkårer och högskolor gällande organisering – men de negativa konsekvenserna har drunknat i de andra förändringar som gjorts. Många av reformerna har genomförts i just frihetens tecken men följden har blivit hårdare styrning och kontroll. För att komma till rätta med den så kallade ”flumskolan” har en ny gymnasieskola och lärarutbildning införts. Konsekvensen har bland annat blivit att studenter i nuvarande lärarutbildning blivit snuvade på vad de lovats bli utbildade till. Dessutom ska samtliga högskoleutbildningar nu utvärderas på ett nytt sätt, lyktan riktas mot studenternas resultat och till vår besvikelse kommer studenternas åsikt om sin egen utbildning att spela en mycket liten roll i bedömningen.

Jakten på de bästa lärosätena är alltså i full gång – bättre ska bli bäst. De som utmärker sig får en stjärna i din bok och de som inte levererar riskerar att likt ett tomtebloss sakta brinna ut och kastas bort. Antalet utbildningsplatser minskas, antagningssystemet är en snårskog och den bäste studenten glorifieras, trots att ingen riktigt vet vem den är eller om den finns. Vi uppskattar dock att studiemedlet har höjts och hoppas att det är bidragsdelen som höjs nästa gång det är dags!

Vi önskar oss inte några nya reformer på utbildningsområdet under nästa år. I stället vill vi att du, Jan Björklund, som nyårslöfte tar dig tid att se ut över det högskolelandskap du skapat och vi uppmanar dig att följa upp alla de reformer du genomfört för att se vilka konsekvenser de fått. Framför allt uppmanar vi dig till att lyssna på oss som lever i den verklighet du format.

Vi önskar dig god helg och hoppas att du vilar upp dig ordentligt, så att du orkar förbättra villkoren för sektorn nästa år. SFS hoppas att vi tillsammans kan jobba mot målet – en högskola i världsklass.

Hälsningar

Camilla Georgsson och Sabine Pettersson,

ordförande och vice ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons