Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på varningsklockor!

Annons

Ofta kan man läsa insändare som ger våra ledande regionpolitiker skulden för det dåliga rykte sjukvården i länet fått. Men i deras uppdrag ingår inte att organisera verksamheten, de ska övervaka och se till att det finns pengar, för att allt ska fungera smärtfritt. Det är med andra ord inte de politiskt tillsatta, utan den anställda högsta ledningen som är ansvarig för att verksamheten ska fungera på bästa sätt.

Det den politiska ledningen kan klandras för är att inte insett, att de faktiskt bara har förtroendet att förvalta invånarnas pengar på bästa sätt. Det betyder att när någonting inte fungerar, måste de ansvariga politikerna stämma i bäcken i stället för ån. Under alldeles för många år har problemen hopat sig och för att lösa problemen har konsulter anlitats och hyrläkare hållit det hela igång. Bara en sådan sak borde varit en varningsklocka för den politiska ledningen.

Anlitandet av en konsult betyder, att det saknas kompetens hos den högsta ledningen för verksamheten. Eftersom expertis funnits tillgänglig på närmare håll, nämligen hos personalen som dagligen konfronteras med de problem som måste åtgärdas, är det som att gå över ån för att hämta vatten. Det är hos personalen det finns kännedom om, vilka rutiner som fungerar genom ett inövat arbetssätt och improvisationer de tvingas till för att rädda patienter.

Man kan därför förstå det missnöje som funnits under lång tid, samt problem med att behålla och rekrytera personal. Kostnaden för hyrläkare är resultatet av den misstro som finns mot sjukhusledningen och därmed också blivit den politiska ledningens huvudvärk. Om verksamheten inte fungerar, är det den anställda ledningen som inte hållit måttet, vilket det då är den politiska ledningens skyldighet att rätta till.

När det inte fungerar, hör det till den politiska ledningens ansvar inför invånarna, att byta ut de personer som inte skött sina uppdrag till belåtenhet. Det är så det fungerar inom de stora företagen som omsätter miljardbelopp, det ska inte vara någon skillnad inom en för invånarna så oerhört viktig offentlig verksamhet som sjukvården.

Eftersom den politiska ledningen är ytterst ansvarig inför invånarna, är det också den som drabbas av konsekvenserna. När allt har drivits till sin spets, är det också en fråga om politisk överlevnad. Den politiska rollen som makthavare har blivit osäkrare, eftersom det visat sig att de verkliga makthavarna är invånarna. Ett bevis på det är SD:s framgång, som växt genom att säga saker som allt fler vill höra.

Det gäller alltså att få invånarna med sig, genom att göra rätt saker sett med deras ögon. Det är inte längre partiernas ideologier som ska vara ledstjärnan, det är hur invånarna vill ha det. Hur maktförskjutning kunnat ske så snabbt har förvånat många, men också gett tidigare ignorerade råg i ryggen.

Det går verkligen att påverka politiken, utan att vara politiskt aktiv.

Den pessimistiske realisten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons