Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makt korrumperar alltid

Annons

Sverige är landet där vi gärna ser på oss själva som mer upplysta än andra länder. Men under ytan finns en annan verklighet.

Myndigheter, företag och organisationer tar sig svängrum att agera korrupt - ofta utan konsekvenser. Vi måste öppna ögonen för alla lamheter kring skandalerna. "Vi ska se över våra rutiner", men sen händer ingenting mer. Skandalerna påverkar faktiskt gemene man. Att det alltid är någon annans ansvar och vi kan skjuta ifrån oss obekväma sanningar, men vi gör oss själva en björntjänst, så länge som vi inte förstår att korruptionen angår oss alla, att det är en kostnad för alla.

Det finns luckor i regelverket av styrningen i både kommunala och privata verksamheter. Har man en gång äntrat det i högre chefskapets kretsar, tycks en viss grad av immunitet ingå som en del av paketet -  makt korrumperar alltid. Sverige är ett land där mutor blivit vardag i vissa människors liv. Där företag, myndigheter och organisationer inte har förmågan att ta itu med det samhällsproblem som korruptionen innebär.

Det är dags att ompröva bilden av oss själva som västvärldens Bror Duktig, där företag myndigheter och organisationer sopar sina felsteg under mattan.

"Vi ska se över våra rutiner ".

Maj-Britt Grundvall Hellström

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons