Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Märk restauranger som i Danmark

Svenska folket är skeptisk till restauranghygienen. En märkning skulle hjälpa matgäster att välja pålitliga restauranger.

Annons

Det kräver att kommunerna gör täta livsmedelskontroller. Det gör de inte i dag. En halv miljon svenskar drabbas varje år av matförgiftning. Livsmedelsverket uppskattar att i hälften av fallen har man ätit ute. Men bara 2 000 av dem anmäls till kommunen. Livsmedelshanteringen i våra restauranger och affärer är dålig och det bekräftas också av en rad undersökningar.

Restauranger, institutioner och affärer får ofta anmärkningar för att de inte prioriterar städning och hygien, inte kyler maten tillräckligt snabbt och för att det saknas egenkontroll. Som konsument har man svårt att skydda sig mot en restaurang som inte lever upp till reglerna. Resultaten av inspektionerna redovisas inte direkt till konsumenterna i Sverige. Det görs däremot i Danmark.

Konsumenten kan direkt vid ingången se på den så kallade smajl-märkningen när inspektion skett senast och hur det gått.

En glad gubbe visar att restaurangen klarat inspektionen och är han sur kan man gå därifrån. Så många med mig har börjat att tänka till mer än en gång vilket ställe de kan tänkas äta på. Men det är klart att detta är ett problem. Man måste ju lita på att matställena inte ger en magsjuka. För det finns tyvärr skrämmande exempel.

Hygienen är så viktig att man borde prioritera detta utan några förbehåll.

Epitetet,”lite skit rensar magen”, blir nog i stället lite väl kraftigt. Alla tjänar ju naturligtvis på att man inte blir matförgiftad.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons