Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men varför lämnar 4 000 personer Gävle?

/


Onsdag 25 februari hade kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik en debattartikel införd i Arbetarbladet.

Annons

Rubriken och artikelns anslag utgår från att 5 000 personer flyttar in till Gävle kommun årligen. Inflyttningens omfattning tas av Edsvik som intäkt för att den förda politiken är framgångsrik och verkar också ligga till grund för olika åtgärder.

Den angivna siffran måste emellertid anses missvisande förutom i någon ointressant formell mening. Till kommunen flyttade nämligen i runda slängar 4 800 personer, men från kommunen flyttade nästan exakt 4 000 personer. Således en nettoinflyttning på 800 personer. Allt enligt statistiken från SCB.

Befolkningsökningen i Gävle kommun var 1078 personer under år 2014. Som enda kommun i Gävleborgs län hade vi ett födelseöverskott. Det var 234 fler födda än döda.

Flyttningsnettot inom det egna länet var 277; det var alltså fler som flyttade till Gävle kommun än som flyttade ut till länet i övrigt. Inom hela landet var flyttningsnettot emellertid negativt; till övriga Sverige flyttade åtta fler ut än som flyttade in till kommunen. I förhållande till övriga världen var flyttningsnettot 560; det var alltså så många fler som flyttade in från utlandet än som flyttade till utlandet från kommunen.

Jörgen Edsviks artikel ger således en förvriden bild av verkligheten. Det som borde väcka uppmärksamhet är att 4 000 personer under 2014 valde att flytta från Gävle kommun och att av dessa valde 3 000 en annan kommun och ett annat län.

Även utan djupare analys av SCB:s material har jag en inte ogrundad misstanke att inflyttningsöverskottet från utlandet till inte obetydlig del baserar sig på flyktingmottagande. Det kan vara ett fatalt misstag att lägga det nuvarande befolkningsöverskottet till grund för att planera för höghus på attraktiva tomter och för attraktivt strandnära boende. Edsviks analys är bristfällig och bygger på en felaktig sifferredovisning.

Vi måste skapa ett livskraftigt näringsliv i Gävle kommun för att ha råd med ytterligare investeringar. Hur man än vrider och vänder på saken får alltid kommunen stå för en del av notan för projekt inom stadens hank och stör.

Lars Berglund

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons